Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Reč stručnjaka

Lekarska komora Srbije: I pedijatri su krivi zbog toga što deca nisu vakcinisana

Svi koji su oštećeni širenjem priča koje nisu istinite mogu da podnesu krivičnu prijavu protiv osobe koja je to radila, uz valjane dokaze, poručuju advokati
Datum: 10/08/2017

Lekarska komora Srbije: I pedijatri su krivi zbog toga što deca nisu vakcinisana

Foto: Profimedia

Posle izrečenih novčanih kazni roditeljima koji nisu vakcinisali decu, oglasila se i Lekarska komora Srbije. Predsednik Milan Dinić poručio je da bi samo stručnjaci trebalo da govore o vakcinama, a da svako ko je protiv nauke mora da snosi posledice.

 

Najčešći razlog zbog kojeg roditelji odlučuju da ne vakcinišu decu je strah od autizma, ali nijedna studija nije potvrdila vezu između MMR vakcina i autizma. Ovo uverenje poteklo je od jedne odbačene britanske studije čiji je tvorac kažnjen, piše "Blic". U srpskoj javnosti povodom ove teme oglašavali su se brojni stručnjaci, lekari, epidemiolozi, ali i oni koji nemaju veze sa strukom što je unelo dodatnu paniku među stanovništvom.

"I lekari koji podržavaju nevakcinisanje dece treba da budu spšremni da snose odgovornost za svoje postupke. Veliki problem u Srbiji je i organizacija zdravstvene zaštite. Nama je jasno da kolege sa 50 pacijenata dnevno nemaju vremena da se bave zdravstveno prosvetnim radom, a upravo tako se roditeljima objašnjava delotvornost vakcine", rekao je dr Milan Dinić, predsednik Lekarske komore Srbije, piše Blic.

On dodaje i da zbog velikih gužvi pedijatri ne stižu da se bave tim kako treba i da je "pad imunizacije jedna od posledica njihovog rada", objašnjava Dinić. Međutim, epidemiolog Zoran Radovanović smatra da se motiv za širenje straha krije u alternativnoj medicini.

"Ako lekar govori takve besmislice, onda se postavlja pitanje njegove stručne i moralne odgovornosti. Ako je u jednoj opštini samo trećina dece vakcinisana, a tu ne žive najneobrazovaniji građani u zemlji, šta rade pedijatri", pita se Radovanović. On zastupa stav da pedijatri odvraćaju roditelje i zalažu se za nevakcinisanje jer "veruju u izmišljotine umesto u nauku".

Problem koji postaje sve uočljiviji je zastrašivanje naroda što, pravno gledano, predstavlja kršenje zakona i povlači krivičnu odgovornost.

"Ako ne postoje zvanični dokazi da MMR vakcina izaziva autizam i da loše utiče na zdravlje dece, a doktori podrže roditelje u tome da odlože vakcinisanje ili da uopšte ne vakcinišu dete, sami lekari zloupotrebljavaju položaj i zbog toga mogu da budu krivično gonjeni", objašnjava advokat Nebojša Milosavljević. Njegov kolega Žarko Stojaković kaže da svi koji su oštećeni mogu da podnesu krivičnu prijavu.

"Svako ko je oštećen, roditelji, doktor, Lekarska komora, širenjem priča koje nisu bile istinite, bilo na društvenim mrežama, bilo javno može da podnese krivičnu prijavu protiv osobe koja je to radila, pod uslovom da ima valjane dokaze", rekao je Stojaković, prenosi "Blic".

U Beogradu su izrečene tri novčane kazne do 50 hiljada dinara, a u Kragujevcu jedna od osam hiljada. Bilo je više od 240 prijava u glavnom gradu, a u Kragujevcu devet od kojih su dve opomene.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.