Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Lekovi

Lek za migrenu: Može li novi uređaj da spreči napad glavobolje?

Uređaj emituje električni impuls i kroz ruku blokira bol * Koristi se u prvih nekoliko minuta napada, i može dramatično da smanji simptome migrene
Datum: 26/12/2017

Lek za migrenu: Može li novi uređaj da spreči napad glavobolje?

Foto: Profimedia

Narukvica koja emituje električni impuls tokom prvih nekoliko minuta napada migrene može da prepolovi simptome ove užasne glavobolje.

Uređaj pod nazivom NerivioMigra 1 ima flaster veličine kreditne kartice koji sadrži elektrode, bateriju i kompjuterski čip. On se stavlja na nadlakticu tokom prvih nekoliko minuta napada, kažu stručnjaci sa Kings koledža u Londonu.

Napad migrene može da traje 72 sata, a može da ga prati povećana osetljivost na svetlo i zvuk, kao i svetlosna aura. Pravi razlog migrene se ne zna. Jedna od teorija kaže da moždane ćelije aktiviraju trigeminus, jedan od glavnih nerava na licu koji šalje bolne signale u mozak. To prouzrokuje lučenje neuropeptida, supstance koja iritira i tera žile na površini mozga da oteknu.

Natečeni krvni sudovi šalju signale u moždano stablo, u područje koje procesuira informacije o bolu. Nema leka za migrenu, samo sredstva protiv bolova i lekovi triptani za koje se veruje da deluju stimulišući serotonin, koji smanjuje upalu i sužava krvne sudove. Postoje brojne terapije za migrenu koje stimulirajući trigeminus blokiraju signal bola da stigne u mozak, i tako smanjuju simptome.

Nerivio Migra 1 nosi se ispod rukava, i kada počne da se javlja napad migrene, korisnik može da aktivira elektrostimulaciju koristeći aplikaciju na telefonu, tako i prilagođavajući jačinu stimulacije. Nije, međutim, jasno kako aktivacija prekoruke može da blokira signal bola u mozgu. Sve se bazira na ideji da bol u jednoj regiji može da se smanji ili blokira senzacijama koje osećamo u drugom delu tela. Posle 20 minuta korišćenja ovog aparata, 64 procenata ispitanika osetilo je smanjenje bola posle dva sata. Blagu ili nikakvu bol imalo je 58 procenata.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.