Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Kardiologija

Kristalizovani holesterol može da najavi srčani udar

Naučnici sa Univerziteta Mičigen otkrili su da holesterol u obliku kristala u 89 procenata slučajeva dovodi do srčanog ili moždanog udara
Izvor: Blic
Datum: 21/08/2017

Kristalizovani holesterol može da najavi srčani udar

Foto: Profimedia

Takozvani kristalizovani holesterol siguran je nagoveštaj da će osoba uskoro pretrpeti infarkt, tvrdi grupa naučnika i medicinskih stručnjaka sa Univerziteta Mičigen, piše Hafington Post.

Vođa studije dr Džordž Abele kaže da je njegov tim analizirao materijal koji je zapušio koronarnu arteriju i izazvao infarkt, i da je u preko 89 procenata kod ukupnog broja od 240 slučajeva bio u pitanju holesterol, u obliku velikih kristala. Ti kristali u svom sastavu imaju masti, kalcijum i još neke supstance koje stvaraju plak u srcu.

"U prethodnim studijama već smo utvrdili da holesterol povećava zapreminu kada iz tečnog stanja prelazi u čvrsto stanje, obrazujući kristale. To širenje može da dovede do pucanja zida arterije i do zaustavljanja protoka krvi, što dovodi do moždanog ili srčanog udara", kaže Abele.

Naučnici su analizirali i veličinu i čvrstinu kristala holesterola pacijenata sa infarktom i utvrdili da su veći kristali probili naslage u arterijama i same zidove arterije i prodrli pravo u srce. To ne dovodi samo do fizičkih oštećenja, već i podstiče lučenje takozvanih inflamatornih supstanci, takozvani interleukin-1 beta, koji dovodi do zapaljenja i bolesti arterije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.