Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Psihologija i zdravlje

Koristite poštapalice? To znači da ste pod stresom

Studija koju su sproveli američki logopedi, a objavljena u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", potvrdila je da će onaj ko je pod stresom vrlo često koristiti umetnute reči i da je u pitanju govorni obrazac kod napetosti
Datum: 10/11/2017

Koristite poštapalice? To znači da ste pod stresom

Foto: Profimedia

Ukoliko vrlo često koristite poštapalice kao što su "naravno", "stvarno", "zapravo", "neverovatno", onda ste definitivno pod stresom, tvrde naučnici sa Univerziteta Arizona.

Studija koju su sproveli američki logopedi, a objavljena u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", potvrdila je da će onaj ko je pod stresom vrlo često koristiti umetnute reči i da je u pitanju govorni obrazac kod napetosti. Stručnjaci su proučavali obrasce govora kod 143 dobrovljaca, i tokom perioda ispitivanja od dve nedelje, nosili su sa sobom diktafon. Psiholog Matijas Mel zapisivao je i proučavao snimke, i na to koliko se često upotrebljavaju poštapalice.

"Te vrste reči same po sebi nemaju neko posebno značenje, više upućuju na napetost", rekao je Mel. On je objasnio da su navedene poštapalice neka vrsta "emocionalnog pojačivača" i da otkrivaju da smo napeti. On je sa grupom naučnika analizirao psihološki nivo stresa učesnika istraživanja, kontrolišući ekspresiju gena u njihovim belim krvnim zrncima. Ispitanici su često koristili priloge i ređe su koristili treće lice množine zamenica u obliku "oni" i "njihov". Veruje se da je to zbog toga što se ljudi, kad su pod velikim pritiskom, fokusiraju na sebe, pritom vodeći manje računa o onima koji ih okružuju.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.