Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Zanimljivosti

Kako razlikovati simptome trovanja od stomačnog virusa

Trovanje hranom uglavnom se manifestuje u roku od jednog sata do osam sati nakon jela
Datum: 11/01/2018

Kako razlikovati simptome trovanja od stomačnog virusa

Foto: Profimedia

Jak bol u želucu, mučnina, grčevi, problemi s varenjem, blago povišena temperatura - sve su to simptomi stomačnog gripa, ali i trovanja hranom. Kako razlikovati ta dva stanja i kada reagovati?

Trovanje hranom uglavnom se manifestuje u roku od jednog sata do osam sati nakon jela, a simptomi stomačnog gripa pojavljuju se u roku od 24 do 48 sati od kontakta sa zaraženom osobom, piše B92.

Najčešći uzroci akutnog trovanja hranom su različite vrste bakterija koje proizvode toksine, virusi i ređe drugi uzročnici, dok je virusni gastroenteritis (crevna viroza) najčešće prouzrokovan noro i rota virusima.

Najbolje bi bilo da sami pokušate da ustanovite da li ste pojeli nešto što je dugo stajalo, ili nije bilo u potpunosti kuvano.

Oporavak u oba slučaja traje nekoliko dana, u zavisnosti od težine problema.

Kada se smire mučnina i povraćanje, vrlo je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite. Lekarska pomoć se po pravilu traži u slučaju teške dehidratacije.

Naročito je važno prati ruke pre jela i biti obazriv tokom pripreme i rukovanja hranom. Takođe, namirnice treba čuvati na odgovarajući način i dobro ih termički obraditi.

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Dejan
14.01.2018 - 00:10
Rešenje misterije
Miris jela,kad podrignete je siguran znak da ste se prejeli.