Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Onkologija

Hoće li Srbija dobiti modernu terapiju za metastatski melanom?

U narednim nedeljama država će odlučivati o tome da li će pacijentima koji boluju od metastatskog melanoma biti omogućeno da primaju imunoterapiju i/ili kombo terapiju. Struka je nekoliko puta nedvosmisleno potvrdila da je to prioritet u uvođenju inovativnih terapija, farmaceutske kompanije spremne su da ponude istorijski niske cene lekova za melanom, para ovoga puta ima i sve što je potrebno jeste jedan mali napor onih koji odlučuju o tome da li će i braf pozitivni pacijenti oboleli od metastaskog melanoma dobiti priliku da se leče modernim terapijama
Piše: Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma
Datum: 16/10/2017

Hoće li Srbija dobiti modernu terapiju za metastatski melanom?

Foto: Profimedia

Šesta je godina kako mi je dijagnostikovan melanom, a uskoro će četiri godine kako je metastazirao. Po starozavetnim knjigama srpske medicine, po kojima je učila moja mama, ovaj tekst ne bi imao ko da napiše. Živ sam zahvaljujući revoluciji u lečenju metastatskog melanoma. Decembra 2013. godine otišao sam u Tibingen, da se prijavim za kliničku studiju. Otišao sam tamo da, kao pravi sportista, odigram utakmicu do kraja. S proleća 2014. godine desilo se čudo. Video sam svojim očima kako su se potkožne metastaze u predelu vrata povukle. Od tada verujem da je Čudo moguće, i svakim danom sve sam uvereniji da ću "doživeti stotu".

Šta se to desilo u svetu medicine, pa sam ja, eto, još uvek živ? Došlo je do otkrića inovativnih terapija u lečenju melanoma. Postoje dve vrste terapija: terapija inhibitorima i imunoterapija, kao što postoje i dve vrste pacijenata obolelih od metastatskog melanoma, braf pozitivni i braf negativni. Prošle godine Udruženje pacijenata obolelih od melanoma bilo je jedno malecko šrafče u multidisciplinarnom timu koji se izborio da neke od tih terapija budu dostupne i srpskim pacijentima. Kako bilo, pacijenti koji su braf negativni primaju imunoterapiju i to je svetla strana medalje. Tamna je vezana za braf pozitivne pacijente koji primaju inhibitore, ali mono terapiju. Dakle, ne samo što bi trebalo da i braf pozitivni pacijenti primaju imunoterapiju, kao i braf negativni, nego ne primaju čak ni kombo terapiju kada su inhibitori u pitanju. Razlika između te dve vrste terapije je što kod monoterapije pacijent prima samo jedan inhibitor koji mu omogućava mnogo kraće preživljavanje, uz mnogo veće nus pojave koji mu život čine nesnosnim, dok je kod komboterapije period preživljavanja mnogo duži uz veoma blage nus pojave. Koliko je ta razlika dramatična u realnom životu, pokazuje primer naše tibinbenske četvorke. Naši prijatelji koji su, u okviru kliničke studije, primali monoterapiju, na žalost već više od godinu dana nisu među nama a lečenje monoterapijom im je napravilo pakao od života. Verujte mi na reč, imao sam, na žalost, prilike da se u to uverim. Nas dvoje koji smo izvukli deblju slamku ne samo da smo i dalje na ovom svetu, nego je kvalitet našeg života na veoma visokom nivou.

Zašto sve ovo pišem? Zato što će u narednih nekoliko nedelja država odlučivati o tome da li će pacijentima koji boluju od metastatskog melanoma biti omogućeno da primaju imunoterapiju i/ili kombo terapiju. Struka je nekoliko puta nedvosmisleno potvrdila da je to prioritet u uvođenju inovativnih terapija, farmaceutske kompanije spremne su da ponude istorijski niske cene lekova za melanom, para ovoga puta ima i sve što je potrebno jeste jedan mali napor onih koji odlučuju o tome da li će i braf pozitivni pacijenti oboleli od metastaskog melanoma dobiti priliku da se leče modernim terapijama. Ono što bi trebalo da olakša i ubrza proces odlučivanja je činjenica da je napredak u lečenju metastatskog melanoma revolucionaran i da današnja medicina ne poznaje ni jednu terapiju koja bi mogla da se uporedi sa inovativnim terapijama za melanom. Jedan od dokaza te tvrdnje jeste da naučnici pokušavaju da leče druge maligne bolesti imunoterapijom. Kod metastatskog melanoma, što bi rekao Žarko Paspalj "nema možda", imunoterapija u velikom broju slučajeva leči pacijente i postoji nada da će ova opaka bolest prestati da bude smrtonosna i postati hronična, ako ne i izlečiva.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma organizovaće krajem ovog meseca u Zemunu regionalni skup o melanomu na kome će biti reči upravo o ovim terapijama, ali i o novom Zakonu o lekovima, projektu regionalnog sajta za melanom i zajedničkom kandidovanju za kliničke studije država regiona. Na skup su pozvani i najviši državni zvaničnici, predstavnici lokalne samouprave, crkve, krune, najugledniji lekari iz regiona kada je lečenje melanoma u pitanju. Neki će doći, neki neće, ali se nadam da ćemo uspeti da pošaljemo i sa tog skupa poruku stručnoj ali i najširoj javnosti da je uvođenje inovativnih terapija za melanom apsolutni prioritet.

Voditi Udruženje pacijenata obolelih od melanoma je velika privilegija i veliko zadovoljstvo, ali ima i svoju tamnu stranu. Gubimo veliki broj prijatelja u jedinici vremena, juče je u Novom Sadu sahranjena jedna divna žena kojoj mono terapija, na žalost, nije pomogla.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.