Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Životni stil

Gojaznost i tehnologija: Kako smartfon utiče na kilažu dece?

Televizor, recimo, ne bi smeo nikako da se nalazi u dečijoj sobi i morao bi da bude isključen za vreme jela i učenja, tvrdi se u studiji objavljenoj u Acta Pediatrica
Datum: 27/11/2017

Gojaznost i tehnologija: Kako smartfon utiče na kilažu dece?

Foto: Profimedia

Postoji čvrsta veza između gojaznosti kod dece i gledanja u ekran duže od 90 minuta dnevno, tvrdi se u studiji objavljenoj u magazinu Acta Pediatrica.

Prema studiji, deca od dve godine gledaju u ekrane najmanje jedan sat dnevno, i do uzrasta od devet godina stignu do 7,25 sati svakoga dana. Naučnici tvrde da to doprinosi povećanju gojaznosti kod dece jer podrazumeva neaktivnost i najčešće konzumiranje takozvane brze hrane. Oni tvrde da bi roditelji trebalo da promene ne samo prehrabene navike, već i navike korišćenja savremene tehnologije, pre svega da paze na vreme kada ih deca koriste.

Televizor, recimo, ne bi smeo nikako da se nalazi u dečijoj sobi i morao bi da bude isključen za vreme jela i učenja, tvrde oni. Roditelje treba, kako kažu, ohrabriti da isključe TV tokom odmaranja i da deci mlađoj od 12 godina doziraju kontakt sa smartfonima. Kao primer, trebalo bi i sami da redukuju vreme provedeno za ekranom i da ne koriste televiziju kao način čuvanja i smirivanja dece.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.