Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Onkologija

Dve od tri osobe sa karcinomom žive bar pet godina. A kako je u Srbiji?

Nažalost, onkološki pacijenti u Srbiji imaju 20-60 procenata veću verovatnoću umiranja nego pacijenti u zemljama EU
Datum: 09/11/2017

Dve od tri osobe sa karcinomom žive bar pet godina. A kako je u Srbiji?

Foto: Profimedia

Više od 400 domaćih i inostranih stručnjaka okupilo se na 54. Kancerološkoj nedelji sa ciljem da ukažu na značaj specijalizovanih onkoloških centara u adekvatnoj dijagnostici, lečenju i praćenju onkoloških bolesnika, a sve sa ciljem postizanja boljeg ishoda lečenja.

Učesnici će do 11. novembra razmeniti iskustva i upoznati se sa novitetima u lečenju raka dojke, primarnog i metastatskog melanoma, karcinoma štitaste žlezde, sa specifičnostima personalizovane radioterapije, aktuelnim problemima medikalne onkologije, kompletnim procesom istraživanja i odgovornostima koje su na istraživačima, kao i sa zdravstvenom politikom u onkologiji u Srbiji i regionu.

Ovaj skup ima poseban značaj i zbog činjenice maligni tumori sve više više uzimaju maha i predstavljaju jedan od najznačajnijih javno-zdravstvenih problema širom sveta i kod nas.

Zahvaljujući velikim ulaganjima u istraživanja, unapređenju lečenja, danas dve od tri osobe sa karcinomom žive bar pet godina. Podaci iz 2012. godine pokazaju da onkološki pacijenti u Srbiji imaju 20-60% veću verovatnoću umiranja nego pacijenti u zemljama EU.

Među temama je i značaj kliničkih studija koji je izuzetno važan kako za kliničare koji kroz učešće u njima stiču iskustvo u radu sa novim, savremenim lekovima tako i za pacijente i zdravstveni sistem uopšte s obzirom da su moderni terapijski protokoli i lekovi dostupni za lečenje bolesnika u našoj zemlji potpuno besplatni.

Posebna pažnja na jednoj od sesija posvećena je prioritizaciji onkologije u Srbiji i regionu, zdravstvenoj politici i dostupnosti lekova.

Kao i prethodnih godina, gosti i predavači su eminentni stručnjaci iz inostranstva (Prof. Gligorov iz Francuske, Prof. Gansauge iz Nemačke, Prof. Agarwal iz Indije, Prof. Reshetov, Prof. Romanchishen, Prof. Khanevich i Doc. Vabalayte iz Rusije, Dr sc. med. Fuštar Preradović iz Hrvatske). U okviru 54. Kancerološke nedelje održava se i 31. Simpozijum medicinskih sestara i tehničara onkoloških institucija Republike Srbije, kao i 11. Forum za onkološke pacijente.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.