Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Psihologija i zdravlje

Da li je moguće izlečiti fobije?

Kombinacija virtuelne realnost i i transkranijalne magnetne stimulacije, tj. stimulacije određenih regija mozga ciljanim magnetnim poljem, mogla bi da pomogne u savladavanju fobija kao što je strah od visine, navodi se u magazinu Brain Stimulation
Datum: 22/09/2017

Da li je moguće izlečiti fobije?

Foto: Profimedia

Kombinacija virtuelne realnost i i transkranijalne magnetne stimulacije, tj. stimulacije određenih regija mozga ciljanim magnetnim poljem, mogla bi da pomogne u savladavanju fobija kao što je strah od visine, navodi se u magazinu Brain Stimulation.

Naučnici sa Univerzitetske bolnice u Vircburgu sproveli su studiju na 39 pacijenata koji su patili od straha od visine. Korišćenjem virtuelne realnosti, stavljani su u situacije u kojima se javlja strah. Dvadeset minuta pre izlaganja ovoj situaciji, kod polovine učesnika stimulisan je prednji deo mozga, dok je kod druge polovine davan placebo.

Grupa ljudi koja je izlagana transkarnijalnoj magnetnoj stimulaciji, posle dve serije je pokazala manje nivoe teskobe. Pozitivni učinci odrazili su se i posle tri meseca. I neke prethodne studije bavile su se virtuelnom realnošću kao terapeutskim sredstvom. Ova studija je dodala i magnetnu stimulaciju, koja se pokazala još efikasnijom kod ublažavanja i lečenja fobija.

Naučnici žele da prošire istraživanje i na druge fobije da bi videli da li je moguće tretirati ih na isti način, pa je sledeće istraživanje arahnofobija, strah od paukova.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Maja
28.09.2017 - 20:50
Ova terapija se već radi kod nas
Ovo nisu samo istraživanja, virtuelna terapija i stimulacija se uspešno primenjuje u jednom centru za psihijatriju i psihoterapiju kod nas! Ta terapija mi je pomogla da nastavim sa aktivnostima od kojih mi je zavisio posao! Savremeno lečenje strahova i fobija je prisutno i u Beogradu.