Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Preventiva

Broj gojazne dece uvećao se deset puta u poslednje četiri decenije

Stopa gojaznosti je dostigla vrhunac u bogatim zemljama, ali nastavlja da raste u zemljama sa slabim ili srednjim prihodima, a kao uzrok navodi se sve lošiji način ishrane, tj. uzimanje jako kalorične hrane, ali siromašne hranljivim sastojcima
Datum: 11/10/2017

Broj gojazne dece uvećao se deset puta u poslednje četiri decenije

Foto: Profimedia

Broj gojazne dece i adolescenata deset puta je veći nego pre poslednjih 42 godine, pokazala je studija objavljena u Lansetu.

Prognoze su da će do 2022. godine broj gojaznih mališana prevazići broj neuhranjene dece.

U 2016. godini 124 miliona mladih od pet do 19 godina bilo je gojazno, a 1975. godine oko 11 miliona, navodi se u studiji koju su zajedno sproveli Impirijal koledž u Londonu i Svetska zdravstvena organizacija, a piše N1.

Gojaznosti ima u svim regionima sveta. Najteže stanje na ostrvima Polinezije, u Tihom okeanu, gde je i više od 30 odsto mladih gojazno, a po više od 20 odsto ce je gojazno u SAD, Egiptu i u Saudijskoj Arabiji.

Stopa gojaznosti je dostigla vrhunac u bogatim zemljama, ali nastavlja da raste u zemljama sa slabim ili srednjim prihodima, a kao uzrok navodi se sve lošiji način ishrane, tj. uzimanje jako kalorične hrane, ali siromašne hranljivim sastojcima.

"Iako se stope gojaznosti izgleda stabilizuju u vecini evropskih zemalja sa visokim prihodima, one se alarmantno ubrzavaju u mnogim drugim delovima sveta", rekao je profesor Madžid Ezati, sa Impirijal koledža u Londonu.

Vrlo je malo programa i politike koji pokušavaju da siromašnim porodicama omoguće pristup zdravoj hrani, kao što su integralne žitarice i sveže voće i povrće, dodao je profesor.

Globalni troškovi lecenja lošeg zdravlja izazvanog preteranom težinom, preći će 930 miliona funti godišnje od 2025. Gojaznost uvećava rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih i drugih inflamatornih bolesti.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.