Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Nauka

Bezglutenska ishrana nije zdravija alternativa tvrde naučnici

"Dugoročan unos glutena nije povezan za rizikom od koronarne arterijske bolesti"
Datum: 09/01/2018

Bezglutenska ishrana nije zdravija alternativa tvrde naučnici

Foto: Profimedia

Ne postoji razlog za tvrdnju da je bezglutenska ishrana bolja i zdravija, osim u slučaju onih ljudi koji boluju od celijačne bolesti, tvrde stručnjaci.

Bezglutenska hrana je, međutim, poslednjih godina postala globalni trend među poklonicima zdrave ishrane, čak i među onima koji ne mare za procenat glutena u svojoj ishrani.

Gastroenterolog Suzan Mahadi, sa australijskog Unikverziteta Monaš, izričito naglašava svoje protivljenje izbegavanju glutena, kod svih onih koji pate od celijačne bolesti, ističući da se time zdravlje dovodi u rizik, piše britanski Indipendent, prenosi B92.

"Ne postoje dokazi za tvrdnju da je striktna bezglutenska dijeta dobra za zdravlje pacijenata sa celijačnom bolešću. Čak je moguće da sasvim suprotno. Ali izbegavanje celih zrna žitarica u ishrani je nešto sasvim drugačije, i za rezultat ima nizak unos vlakana", kaže ona.

Mahadi objašnjava da, i pored široke rasprostranjenosti i popularnosti, bezglutenska hrana nema sve zdravstvene prednosti koje joj se pripisuju. Ona postavlja pitanje gde su naučni dokazi koji mogu sa podupru tvrdnju da takva hrana zaista predstvalja zdraviju alternativu.

Studija Univerziteta u Torontu iz 1999. godine otkrila je da ishrana vlaknima biljnog porekla može da obezbedi dodatnu zaštitu kod kardiovaskularnih oboljenja, i to tako što spušta nivoe triglicerida u krvi.

Pošlogodišnja studija došla je do istog zaključka. Analizom podataka, uzetih od nekoliko hiljada ispitanika starijih od 26 godina, istraživači su zaključili da ljudi koji ne boluju od celijačne bolesti ne bi trebalo da se u potpunosti oslanjaju na bezglutensku ishrana.

"Dugoročan unos glutena nije povezan za rizikom od koronarne arterijske bolesti. Međutim, smanjeni unos žitarica može da izloži ljude kardiovaskularnim rizicima", navedeno je u zaključku istraživanja.

Izbegavanje glutena, takođe, je povezano sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.