Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Novosti

Ako se ovih dana vozite tramvajem, moći ćete besplatno da se testirate na HIV

Vidno obeleženi tramvaj, kao pokretno savetovalište za HIV, saobraćaće na liniji dva i imaće sve uslove za udoban i poverljiv razgovor naših sugrađana sa savetnicima za HIV. Svako ko želeli da uradi test na HIV moći će da uđe u tramvaj namenjen testiranju na HIV na pet tramvajskih stajališta, na kojima će biti volonteri: studenti medicine iz organizacije IFMSA i iz asocijacije Duga
Datum: 20/11/2017

Ako se ovih dana vozite tramvajem, moći ćete besplatno da se testirate na HIV

Foto: Profimedia

Tramvaj čiji putnici će moći besplatno da se testiraju na HIV i dobiju savete voziće Beogradom od ponedeljka do petka (20. do 24. novembra) svaki dan od 17 do 22 sata. Akcija testiranja i savetovališta na gradskim šinama biće organizovana u sklopu Evropske nedelje testiranja na HIV

Vidno obeleženi tramvaj, kao pokretno savetovalište za HIV, saobraćaće na liniji dva i imaće sve uslove za udoban i poverljiv razgovor naših sugrađana sa savetnicima za HIV. Svako ko želeli da uradi test na HIV moći će da uđe u tramvaj namenjen testiranju na HIV na pet tramvajskih stajališta, na kojima će biti volonteri: studenti medicine iz organizacije IFMSA i iz asocijacije Duga.

Testiranje se obavlja brzim testovima na HIV, a rezultati će biti dostupni nakon 20 minuta.

Tramvaj će kružiti trasom linije broj dva, a stajaće samo na pet stanica, na kojima će promoteri informisati građane o mogućnosti testiranja, a u tramvaj će ulaziti samo oni koji žele da se testiraju.

Ulazne stanice za tramvaj u kome će se obavljati testiranje na HIV su:

Kalemegdan - Gradska Biblioteka (završetak Knez Mihajlove ulice *)

Sava Mala - (bliže Brankovom mostu - blizu kafića Prohibicija**)

Železnička stanica

Vukov spomenik

Džordža Vašingtona - Banija (kod Zavoda za kožnovenerične bolesti***)

(Oznake*, **i ***, neformalno označavaju bliža odredišta)

Tramvaj čiji putnici će moći besplatno da se testiraju na HIV i dobiju savete voziće Beogradom od ponedeljka do petka (20. do 24. novembra) svaki dan od 17 do 22 sata. Akcija testiranja i savetovališta na gradskim šinama biće organizovana u sklopu Evropske nedelje testiranja na HIV.

Uzimajući u obzir podatke Instuituta za javno zdravlje Srbije, prema kojima se procenjuje da svaka treća osoba koja živi sa HIV-om (preko 1000 osoba) ne zna da je inficirana, a kod više od polovine osoba HIV infekcija se otkriva u kasnom stadijumu, kada je rizik od oboljevanja i umiranja od AIDS-a značajno veći, savetovanje i testiranje na HIV je najvažnija aktivnost na ovom polju.

Stoga se u okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV u Srbiji sprovode akcije besplatnog, dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja i van zdravstvenih ustanova, u zajednici, kao i različite promotivne aktivnosti u različitiom gradovima širom zemlje.

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise se tradicionalno obeležava i u našoj zemlji krajem novembra meseca. Ovogodišnja Nedelja testiranja biće obeležena brojnim manifestacijama u gradovima širom Srbije pod sloganom "Testiraj se na HIV jer je važno da znaš".

Organizatori akcije su Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd sa partnerima Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Gradskim Zavodom za javno zdravlje - Beograd, Asocijacijom Duga, Asocijacijom studenata medicine - IFMSA, a uz podršku grada Beograda i kompanije GSK (GlaxoSmithKline).


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.