Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zdravlje

Životni stil

Akne, glavobolja, problemi u seksu: Koji su znakovi stresa?

Nije uvek lako ustanoviti kad je čovek pod stresom, ali je neophodno kako bi mogao da koriguje svoje navike i rutinu. Sajt "Indy100" ističe šest znakova stresa na osnovu podataka prikupljenih iz zdravstvenih organizacija
Datum: 28/11/2017

Akne, glavobolja, problemi u seksu: Koji su znakovi stresa?

Foto: Profimedia

Nije uvek lako ustanoviti kad je čovek pod stresom, ali je neophodno kako bi mogao da koriguje svoje navike i rutinu. Sajt "Indy100" ističe šest znakova stresa na osnovu podataka prikupljenih iz zdravstvenih organizacija.

Stres je jedan od uzroka glavobolje, koja je manje opasna od migrene, jer je moguće izlečiti je uobičajenim načinima. Smanjenje stresa i stresnih situacija, takođe, dovodi do smanjenja problema sa glavoboljom. 

Problemi sa snom, drugi su pokazatelj da ste pod stresom. Postoji bliska veza između sna i mentalnog zdravlja, uopšteno, a kako biste što manje problema imali sa nesanicom, čak i pod stresom, bitno je ustaliti vreme odlaska na spavanje i buđenja, praveći slobodno vreme između odlaska na spavanje i korišćenja telefona i kompjutera.

Stres može da izazove i ekcem, akne, psorijazu, kao i mnoge druge probleme sa kožom. Suva i ispucala kože, isto tako, može da bude posledica neunošenja dovoljne količine vode. Osećaj umora i preteran unos kofeina može da dovede i do dehidratacije kože.

Napetost u mišićima može biti okidač stresa i izazove brojna oštećenja. Da bi se takvi problemi izbegli preporučuju se joga, istezanje i vežbe. A promene navika mogu da doprinesu u otklanjanju stresa, a svakako i  okretanju zdravijem načinu života. Gubitak apetita ili pojačan apetit, jedan su od znakova stresa. On aktivira borbu u telu što potiskuje apetit i povećava nivo kortizola i insulina.

Stres, međutim, utiče i na gubitak interesovanja za seksom, što umanjuje uživanje u njemu, a najčešći uzrok problema u seksu jeste psihički. Gubitak libida često je povezan sa umorom. Stres, takođe, može da bude indirektan uzrok erektilne disfunkcije, ali dovodi i do povećanog krvnog pritiska i veće konzumacije alkohola.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.