Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Video

Kultura

(VIDEO) "Smells like teen spirit": Kako je nastao čuveni spot benda Nirvana

Ideja je bila da se prikaže školski koncert koji se završava u anarhiji i pobuni. Inspiracija je došla iz filma Džonatana Kaplana "Over the edge" kao i iz filma u kojem su svirali Ramonsi "Rock 'n' Roll High School"
Datum: 17/08/2017

Spot za Nirvaninu pesmu "Smells like teen spirit" snimljen je na današnji dan pre 26 godina u Kaliforniji. Snimanje prve pesme sa albuma "Nevermind" počelo je u GMT studiju u Kalver sitiju oko podne i trajalo ceo dan.

Ideja je bila da se prikaže školski koncert koji se završava u anarhiji i pobuni. Inspiracija je došla iz filma Džonatana Kaplana "Over the edge" kao i iz filma u kojem su svirali Ramonsi "Rock 'n' Roll High School".

Reditelju Semjuelu Bajeru ovo je bio prvi posao i verovao je da je bio unajmljen jer je njegov probni snimak bio toliko jadan da je bend mislio da će njegova produkcija biti "pank" i "nekorporativna", prenose mediji. Spot je koštao oko pedeset hiljada dolara, a flajeri za snimanje podeljeni su dva dana pre snimanja, na koncertu u Los Anđelesu, prenose mediji. Bilo je mnogo zainteresovanih za učešće u spotu, ali nisu svi mogli da budu prisutni na snimanju.

Na snimku bend svira u srednjoškolskoj sali za fizičko pred apatičnim učenicima i navijačicama koje nose crne haljine s anarhičnim simbolom A u krugu. Scena se završava tako što okupljeni učenici uništavaju ceo cet i opremu benda. Rušenje je rezultiralo istinskim zadovoljstvom. Na kraju je ceo set postao scena haosa, pišu mediji o tom događaju. Kurtu Kobejnu, frontmenu benda prva verzija se nije dopala, pa je lično ponovo prošao kroz spot i to je rezultiralo verzijom koja je danas objavljena.

"Nevermind" je drugi album Nirvane koji je objavljen 1991. godine. Osim pesme "Smells like teen spirit" koja je postala himna buntovnih tinejdžera na albumu se, između ostalog, nalaze i "Come as you are"i "Lithium" koje su među najpoznatijim pesmama ovog benda.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.