Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Video

Svet

(VIDEO) Rađanje novog vulkanskog ostrva: Hoće li to pomoći u istraživanju života na Marsu?

Ostrvo je nastalo 2015. posle erupcije podvodnog vulkana u Tihom okeanu * Slične karakteristike ostrva nalaze se i na Marsu, i te lokacije su glavna mesta istraživanja života
Datum: 13/12/2017

(VIDEO) Rađanje novog vulkanskog ostrva: Hoće li to pomoći u istraživanju života na Marsu?

Foto: YouTube printscreen

Američka svemirska agencija NASA istražuje novo vulkansko ostrvo, što bi moglo da im pomogne u istraživanju života na Marsu.

Ostrvo je nastalo erupcijom podvodnog vulkana u Tihom okeanu 2015. godine, i nazvali su ga, doduše privremeno, vrlo neobično: Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Smešteno je tridesetak kilometara jugoistično od Fonuafo?ou, ostrva koji pripada arhipelagu Kraljevine Tonga.

Iz pare, pepela i kamena, koji su izleteli devet kilometara visoko nakon erupcije, nastale su naslage nove zemlje, i ostrvo vidljivo iz svemira. Iako su mu predviđali da će imati kratak vek trajanja, najviše šest meseci, studije pokazuju da bi moglo da potraje od šest do trideset godina.

"Sve što naučimo o tome šta vidimo na Marsu bazira se na iskustvu interpretacija prirodnih fenomena koji se događaju na zemlji", objasnio je Džejms Garvin, naučnik NASA.

Slične karakteristike ostrva nalaze se i na Marsu, i te lokacije su glavna mesta istraživanja života.

"Mislimo da su se na Marsu događale slične erupcije, u vreme kada se na planeti nalazila i voda. Možda ćemo moći da iskoristimo ovo novo ostrvo i njegovu evoluciju kako bismo saznali da li se na Marsu nekad nalazio okean", kaže Garvin.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.