Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Politika

Vučič i Nikolić: Ko je kome zabio nož u leđa

"Jasno da je ova objava kandidature predstavlja politički atak na Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića, a ujedno i jednu vrstu protivrečnog stava samog Nikolića koji je do juče tvrdio da u izbornom procesu neće raditi ništa što bi štetilo ineteresima Vučića i SNS", rekao je politički analitičar Dejan-Vuk Stanković
Datum: 16/02/2017

Vučič i Nikolić: Ko je kome zabio nož u leđa

Foto: Medija centar

Sociolog Jovo Bakić i politički analitičari Dejan Vuk-Stanković i Dragomir Anđelković saglasni su da su šanse Tomislavu Nikoliću na predsedničkim izborima male, te da je svojom samostalnom kandidaturom Vučiču "zabio nož u leđa". 

Bakić je izjavio da Tomislavu Nikoliću ne predviđa podršku veću od tri do četiri odsto.

"Ovo je neočekivana odluka, neočekivano je bilo da će Nikolić imati snage i hrabrosti da se kandiduje bez podrške stranke koju je osnovao", kazao je Bakić agenciji Beta.

Bakić je rekao da nije isključeno da tokom predizborne kampanje protiv Nikolića budu korišćena i neka sporna pitanja, poput bespravno sagrađenih vikendica i sredstava za finansiranje fondacije Nikolićeve supruge Dragice.

Kao problem po Nikolića, Bakić ističe i to što on nema svoju stranku i infrastrukturu, pa će mu problem biti i da organizuje veće skupove, bilo gde sem u Kragujevcu.

Bakić ipak smatra da Nikolićeva kandidatura povećava mogućnost da će biti drugog kruga predsedničkih izbora.

Politički analitičar Dejan Vuk-Stanković ocenio je da je Tomislav Nikolić odlukom da se ponovo kandiduje za predsednika Srbije "zabio nož u leđa" Aleksandru Vučiću, ali smatra da Nikolićev dometi nisu veliki.

"Jasno da je ova objava kandidature predstavlja politički atak na Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića, a ujedno i jednu vrstu protivrečnog stava samog Nikolića koji je do juče tvrdio da u izbornom procesu neće raditi ništa što bi štetilo ineteresima Vučića i SNS", rekao je Vuk Stanković agenciji Beta.

On je kazao i da se Nikolić ovom "šokantnom" kandidaturom politički svrstao u grupu opozicionih političkih aktera koji već mesecima sistematično osporavaju rad Vlade i pokušavaju da sruše kredibilitet Vučića.

"Nikolićeva odluka je šokantna i politički konfuzna, ali menja dosadnjašni pogled na predsedničku trku. Mislim da Nikolićevi dometi nisu mnogo veliki jer se u protekle tri godine biračko telo SNS identifikovalo sa predsednikom Vlade tako da Nikolićeva kandidatura može eventualnu da okrzne Vučića, ali ne može da mu načini štetu", ocenio je Vuk Stanković.

Na pitanje da li je možda Nikoliću "zabijen nož u leđa" jer je očekivao podršku SNS i Vučića za novi mandat, Vuk Stanković je rekao da je svaka kandidatura pitanje verovatnoće, a u ovom slučaju je veću verovatnoću za pobedu imao Vučić.

A politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je najava kandidature predsednika Tomislava Nikolića probni balon, kojim on želi da dobije ustupke od Vučića i SNS-a, i koji će mu se obiti o glavu.

On je, gostujući na televiziji "Pink", konstatovao da aktuelni predsednik Srbije reskira da “prođe” kao nekadašnji predsednik Ukrajine Vuktor Juščenko, koji je svojevremeno sa pozicije predsednika, na predsedničkim izborima u toj zemlji dobio nešto više od pet odsto glasova.

"Nikolić ne može da postigne neki rezultat. On će dobiti četiri, pet ili šest odsto glasova, i to je marginalni rezultat. Ono što može da uradi, jeste da pomogne opoziciji u propagandi ili da omogući da dodje do drugog kruga", rekao je Anđelković.

On dodaje i da, baš kao Stanković, ne veruje da Nikolićev potez može da bude ozbiljan udar na SNS, već samo faktor koji će dovesti do drugog kruga.

"Ishod će biti manje-više isti. Mislim da ne postoji teorijska šansa da Vučić ne pobedi. To je stvar matematike i to pokazuju sva istraživanja", rekao je Anđelković.

Kako je objasnio, Nikolić ne može da ozbiljno da ugrozi SNS, jer je Jeremić već privukao određeni broj glasova SNS-ovih nekadašnjih birača.

"Jedan deo ljudi sa nacionalnim stavovima prepoznao je Jeremića kao kandidata kojeg će podržati. Nije veliki prostor za Nikolića. Učestvovaće u preraspodeli fluktuirajućih glasova na način da se samo osramoti" , zaključio je Anđelković.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.