Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Vučić: Blizu sam odluke da li će biti parlamentarnih izbora, znaćemo do ponedeljka

"Sigurno neću dozvoliti povratak Srbije u prošlost i da ponovni sukobi ugroze ekonomski napredak zemlje", rekao je Vučić.
Datum: 23/02/2017

Vučić: Blizu sam odluke da li će biti parlamentarnih izbora, znaćemo do ponedeljka

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Da li će biti parlamentarnih izbora saznaćemo najkasnije u ponedeljak, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Predsednik Vlade kaže da je blizu toga da odluči da li će biti održani vanredni parlamentarni izbori, ali i da je još neće saopštiti.

"Vučić je rekao da je video zahteve nekih koalicionih partnera, verovatno govoreći o lideru JS Draganu Markoviću Palmi koji je nešto ranije u pisanoj izjavi naveo da je razlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je učvršćivanje jedinstva i stabilnosti u Srbiji, a pre svega povodom situacije u regionu", prenosi

"Sigurno neću dozvoliti povratak Srbije u prošlost i da ponovni sukobi ugroze ekonomski napredak zemlje", rekao je Vučić.

Nekoliko dana ranije drugi koalicioni partner naprednjaka i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić rekao da izbori u ovom trenutku "nisu potrebni".

Na pitanje da li je zadvoljan kako funkcionišu parlament i vlada Vučić je istakao da bi bio zadovoljniji da je veća efikasnost, ali da nije njemu da komentariše rad Skupštine Srbije.

"Parlament je taj koji kontroliše rad vlade, kao i predsednik u određenom smislu, ali ne vidim da je bilo većih problema", rekao je Vučić.

O spajanju predsedničkih i parlamentarnih izbora govori se već mesecima, a aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić je krajem prošle godine rekao da je još tada razgovarao s Vučićem o toj mogućnosti. Nikolić je rekao da je "odluka na premijeru", ali da je u okolnostima tranzicije i krupnih odluka "bolje češće proveravati volju građana".

Vučić je mogućnost da građani nakon samo godinu dana ponovo biraju poslanike nagovestio nedavno u intervjuu u kom je potvrdio da će biti predsednički kandidat. Kao što je već uobičajeno, ta tema se zatim danima sporadično pojavljivala u medijima i u izjavama funkcionera vladajuće partije, a predsednica skupštine Maja Gojković je prošlog vikenda rekla da "treba sačekati Vučićevu odluku još nekoliko dana".

Ona kaže da se razmatraju svi aspekti koji bi mogli da izazovu raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, "na primer da li stranke uz SNS koje podržavaju Vučića dele mišljenje kakvo je mišljenje opozicije..."


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.