Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Društvo

Vladimiru Božoviću nagrada Američke akademije za istraživanje korupcije u policiji

"Istražiti problem korupcije u policiji nikada nije politički popularno, a takođe je i sa naučne strane teško i postavlja mnogo prepreka, jer je to fenomen koji izmiče metodološkom i kontrolnom aparatu", naveo je Božović
Datum: 04/04/2017

Vladimiru Božoviću nagrada Američke akademije za istraživanje korupcije u policiji

Akademija za krivično-pravne nauke iz SAD-a (Academy of Criminal Justice Sciences) dodelila je prestižnu nagradu Gerhard O.W. Mueller Vladimiru Božoviću, savetniku premijera Srbije za regionalnu saradnju za rad na temu Komparativna studija javnog mišljenja o korupciji u policiji u Hrvatskoj i Srbiji.

Božović je naučni rad uradio zajedno s Valentinom Asančaić sa Univerziteta u Zagrebu, a nagradu su preuzeli 23. marta u Kansas Sitiju.

Ova nagrada se dodeljuje svake godine pojedinicu koji je napravio izuzetan doprinos u oblasti komparativnog/međunarodnog krivičnog pravosuđa.

Zahvaljujući se na nagradi Božović je kazao da ceo život radi ono što voli- uči i istražuje.

"Kada bih se ponovo rodio, i imao priliku da biram, izabrao bih radoznali um pre svih drugih talenata. Predmet mog interesovanja je uvijek bila istina, smisao i univerzalne vrednosti. One su ono što nas čini delom jedne velike porodice - čovečanstva. Da parafraziram staru izreku "svi smo mi plodovi istog drveta, lišće na istoj grani, cveće iz iste bašte, kapi istog okeana".

Vrednosti kao što su "pravda je veća od nepravde" ili "ljubav je jača od mržnje" postoje da po njima živimo, a ne da o njima promišljamo i svi mi treba da se trudimo da ih sprovedemo u svakom kutku sveta", naglasio je Božović.

Božović je prisutne upoznao s činjenicom da su on i koleginica iz dve zemlje koje imaju ratnu prošlost i odnos opterećen brojnim problemima, ali da su našli volju i mogućnost da kritički i naučno osvetle problem koji muči obe zemlje.

"Istražiti problem korupcije u policiji nikada nije politički popularno, a takođe je i sa naučne strane teško i postavlja mnogo prepreka, jer je to fenomen koji izmiče metodološkom i kontrolnom aparatu", naveo je Božović.

Sproveli su, dodao je, široko istraživanje i cilj je bio da uporede mišljenja o korupciji ispitanika iz Hrvatske i Srbije, kao i njihovo poverenje u državne institucije. Rezultati su pokazali dosta sličnosti, ali, takođe, i mnogo statistički bitnih razlika.

"Kao osoba koja voli istinu, verujem da je nauka u osnovi svakog progresa, i nadam se da smo ovim radom moja koleginica i ja dali mali doprinos našim društvima koji se bore da se izgrade kao društva koja poštuju i promovišu nauku, kulturu i univerzalne vrednosti", istakao je Božović.

Akademija za krivično-pravne nauke iz SAD-a je osnovana 1963. godine u svrhu podsticanja stručne i naučne aktivnosti u oblasti krivičnog pravosuđa. Akademija promoviše obrazovanje, istraživanje i analizu politika u ovoj oblasti i kod edukatora i kod praktikanata. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.