Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Svet

Ponovo prebrojavanje glasova u SAD: Da li će Tramp ostati bez fotelje?

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp nazvao je "smešnim" zahtev kandidatkinje zelenih Džil Stajn da se prebroje glasovi u Viskonsinu, u kom je republikanski kandidat pobedio 8. novembra. Prošle nedelje profesori i analitičari izrazili su sumnju da su se ruski hakeri umešali u izbore u SAD i da su izmenili glasove
Datum: 27/11/2016

Ponovo prebrojavanje glasova u SAD: Da li će Tramp ostati bez fotelje?

Foto: Tanjug-AP Photo / Evan Vucci

Kandidatkinja zelenih na predsedničkim izborima Džil Stajn podnela je zahtev za ponovno prebrojavanje glasova sa predsedničkih izbora u državi Viskonsin, a iz kampanje Hilari Klinton potvrđeno je da će i ona prisustvovati novom prebrojavanju glasova.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp nazvao je "smešnim" zahtev kandidatkinje Stajnove da se prebroje glasovi u Viskonsinu, u kom je republikanski kandidat pobedio 8. novembra.

"Narod se izjasnio i ovi su se izbori završili", saopštio je Tramp i podsetio na reči kandidatkinje demokrata. "Kako je Hilari Klinton sama rekla u izbornoj noći, priznajući pobedu i čestitajući mi: 'moramo prihvatiti ovaj rezultat i okrenuti se budućnosti'".

Stajn je u petak službeno podnela zahtev za ponovno prebrojavanje glasova sa predsedničkih izbora u državi Viskonsin, koji će početi naredne nedelje. Ona ističe da su izborni stručnjaci utvrdili "'statističke nepravilnosti' koje podstiču zabrinutost".

Izborna komisija Viskonsina, na severu Sjedinjenih Država, potvrdila je da se "priprema za ponovno brojanje glasova" u skladu sa zahtevom kandidatkinje Zelenih.

Stajn je zatražila i novo prebrojavanje u Mičigenu i Pensilvaniji, druge dve države u kojima je Tramp osvojio tesnu većinu.

Da bi novo prebrojavanje promenilo ishod izbora, rezultat bi morao u sve tri države da bude u korist Klinton, što je malo verovatno. Čega je svesna i kampanja Hilari Klinton. Oni su potvrdili da će neko od predstavnika prisustvovati novom prebrojavanju glasova, iako nema dokaza da su izbori bili neispravni. "Budući da je u Viskonsinu zatraženo novo prebrojavanje glasova, mi ćemo učestvovati kako bismo se uverili da se postupak sprovodi na pravedan način za sve strane", rekao je advokat Mark Erik Elias.

"Sprovede li Džil Stajn ono što je najavila i zatraži prebrojavanje i u Pensilvaniji i Mičigenu, i u tim ćemo državama tako postupiti", dodao je Elias.

Prošle nedelje profesori i analitičari izrazili su sumnju da su se ruski hakeri umešali u izbore u SAD i da su izmenili glasove.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.