Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Biznews

Od svetog Trifuna uz tamnjaniku

Vino iz Župe od davnina su pili kako Kelti, tako i rimski imperatori, srpski vladari, pa i turski begovi. Do današnjih dana ta tradicija se nastavlja što govori o tome da se kvalitet uvek prepoznaje i traje i zato smo joj odani.
Piše: M.K. Foto: M.K.
Datum: 23/02/2017

Od svetog Trifuna uz tamnjaniku

Ove godine 14. februara, na dan Sv.Trifuna posetili smo Župu i gostili se perjanicama vinske Srbije, tamnjanikom i prokupcem. U ovom kraju, Sv. Trifun obeležavaju svi jer se svi i bave vinogradarstvom. Domaćini ovog slavlja su vitezovi vina vinskog viteškog reda "Monah Dorotej", tokom cele godine oni slave vino i šire župsku vinsku priču po svetu a na dan Sv. Trifuna oni su kolačari. Sam praznik protiče u skladu sa našim starim običajima: izlazi se u vinograd, oreže se po neki čokot kako bi se započela nova vinska godina, osveštava se vinograd i čita molitva, kao po pravilu dan se završava slavljem do kasno u noć uz divna župska vina. Ovaj dan, u Župi posebno, vezuje se za početak sezone uživanja u tamnjanici. Prošao je veliki deo zime kada su se uglavnom pila crvena vina, sada nam idu topliji dani pa je red i da se pređe na tamnjaniku, bilo da je: Vinske kuće Minić, Vinarske kuće Spasić ili nekog drugog vinara.

Sveti Trifun je hrišćanski svetac poznat kao zaštitnik vinove loze i vinogradarstva, pa samim tim i vina, zbog čega ga slave mnogi esnafi - vinogradari, kafedžije i svi oni koji imaju veze sa vinom. Za Svetog Trifuna su u narodu vezana brojna verovanja. Zbog običaja orezivanja vinove loze, u istočnoj Srbiji Svetog Trifuna zovu i Zarizoj ili Orezač. Veruje se i da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak, i od toga sneg počinje da se topi i počinju lepši dani.

Prema spisima, još u vreme krstaških ratova na ovim prostorima su bili vinogradi i od tada ovde bitišu tamnjanika kao sorta i Sv. Trifun kao čuvar župskih i ostalih vinograda.

Tamnjanika ili tamjanika? U različitim krajevima Srbije tamnjan ili tamjan naziv je za vrstu smole dobijene od drveta. Karakteristična je po mirisu pa se koristi ne samo u obredu kađenja već i za negu kože a u poslednje vreme dokazana su i mnoga lekovita svojstva. Ova smola kada se zapali svoj miris širi na čak desetine metara u okruženje, slično tome tamnjanika u zreloj fazi svoj miris pruža u šire okruženje vinograda. Mirisi nisu slični ali je intenzitet mirisa više nego sličan pa se još iz davnih dana nešto što tako jako miriše poredilo sa tamnjanom, otud i naziv Tamnjanika ili Tamjanika.

Ova mirisna sorta u Župi je stasala da nam sada daje bela vina kvaliteta koji je stavlja rame uz rame sa svim svetskim šampionima. Nije slučajno što je nazivaju nosiocem dobrog raspoloženja. Danas se kod nas može probati desetina vrsta vina od tamnjanike, samo u Aleksandrovcu (Župi) ima tridesetak proizvođača a opet svako vino je na svoj način posebno iako od iste sorte. Svaki vinar je ovoj sorti dao svoj pečat i stvorio nešto posebno.

Vino iz Župe od davnina su pili kako Kelti, tako i rimski imperatori, srpski vladari, pa i turski begovi. Do današnjih dana ta tradicija se nastavlja što govori o tome da se kvalitet uvek prepoznaje i traje i zato smo joj odani.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.