Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Biznews

NIS zaradio 15 milijardi dinara u 2016.

Pozitivan rezultat je ostvaren u nepovoljnim makroekonomskim uslovima, pre svega niskim cenama nafte u 2016. godini, pokazao je revidirani finansijski izveštaj za prošlu godinu
Datum: 27/02/2017

NIS zaradio 15 milijardi dinara u 2016.

NIS grupa ostvarila je neto dobit od 15 milijardi dinara prošle godine, što je tri odsto više nego u 2015. godini. Time je ujedno prekinut trend smanjenja neto dobiti koji je počeo pojavom krize u naftnom sektoru dve godine ranije. Rezultat je ostvaren u nepovoljnim makroekonomskim uslovima, pre svega niskim cenama nafte u 2016. godini, pokazao je revidirani finansijski izveštaj za prošlu godinu.

Pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosio je 39,8 milijardi dinara.

Iz kompanije kažu da su rezultati ostvareni zahvaljujući sprovođenju programa mera za povećanje operativne efikasnosti čiji se efekat u 2016. godini procenjuje na 8,6 milijardi dinara. NIS je nastavio sa investicijama i u razvojne projekte uložio 26,1 milijardu dinara, čime je ostao u vrhu vodećih investitora u Srbiji. Obaveze NIS-a po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznosile su 163,3 milijarde dinara, odnosno sedam odsto više nego godinu ranije. NIS uprkos složenim makroekonomskim uslovima nije menjao politiku dividendi i akcionarima je četvrtu godinu zaredom isplaćeno 25 odsto neto dobiti za prethodnu godinu, konkretno nešto više od četiri milijarde dinara.

Ukupna proizvodnja nafte i gasa iznosila je 1,46 miliona uslovnih tona, dok se trend prirasta rezervi ugljovodonika u 2016. godini procenjuje na 3,4 odsto. Ukupan obim prerade nafte bio je 3,3 miliona tona, odnosno jedan odsto više nego 2015. godine. Nastavljena je realizacija projekta Duboka prerada u Rafineriji nafte Pančevo što je sledeća faza u modernizaciji NIS-ovih prerađivačkih kapaciteta. U 2016. godini NIS je na tržište plasirao novo premijum gorivo G-Drive dizel. Obim prometa naftnih derivata povećan je tri procenta u odnosu na 2015. godinu i iznosio je 3,34 miliona tona. U NIS-ovim postrojenjima proizvedeno je ukupno 147.505 MWh električne energije, što je povećanje od 19 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Nastavljena je realizacija projekta Termoelektrane-toplane Pančevo, a sa kineskom kompanijom „Betec" potpisan je sporazum o saradnji u oblasti razvoja geotermalne energije u Srbiji.

"Veoma smo ponosni na rezultate koje smo ostvarili u 2016. godini", kaže Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS i član IO Gasprom njefta. "Oni su još jednom pokazali uspešnost i otpornost našeg sistema koji se zasniva na kontinuiranom povećanju efikasnosti poslovanja i na investiranju u dalji razvoj. Planiramo da u ovoj godini nastavimo pozitivan trend rasta ključnih finansijskih i operativnih pokazatelja što će dugoročno obezbediti efikasnost biznis procesa NIS-a. U periodu između 2017. i 2019. godine 'Gasprom njeft' će u strateške projekte NIS-a investirati više od 100 milijardi dinara. Ta ulaganja biće temelj za dalji razvoj NIS-a i obezbediće sigurnu budućnost kompaniji, našim zaposlenima i akcionarima."


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.