Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Svet

Najbolji američki analitičari: Ovako će svet izgledati za pet godina

"Novi svetski poredak mogao bi da stavi tačku na eru američke dominacije koja je počela tokom Hladnog rata", navodi se u studiji. "Ali i na celi svetski poredak uspostavljen nakon Drugog svetskog rata", kažu analitičari Nacionalnog obaveštajnog saveta (NIC) u studiji u koju je imao uvid ugledni časopis Atlantic
Priredila Jovana Radovanović
Datum: 11/01/2017

Najbolji američki analitičari: Ovako će svet izgledati za pet godina

Foto: Profimedia

Svake četiri godine grupa američkih bezbednosnih analitičara pokušava da predvidi budućnost. U ovogodišnjem izveštaju, objavljenom uoči useljenja Donalda Trampa u Belu kuću, analitičari su predvideli velike promene u međunarodnoj politici u narednih pet godina: "Novi svetski poredak mogao bi da stavi tačku na eru američke dominacije koja je počela tokom Hladnog rata", navodi se u studiji. "Ali i na celi svetski poredak uspostavljen nakon Drugog svetskog rata".

Nacionalni obaveštajni savet (NIC), jedinica formirana u okviru Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe, suštinski predviđa potencijalni završetak ne samo američkog statusa kao jedine supersile, već i rušenje samih temeljaca te sile: otvorene međunarodne ekonomije, vojnih saveza SAD u Aziji i Evropi, liberalnih i institucionalnih prava poput zaštite ljudskih prava, i institucija kao što je Svetska trgovinska organizacija, a koje oblikuju kako se zemlje ponašaju i rešavaju svoje konflikte.

Tramp je učestalo izražavao protivljenje osnovnim elementima ovog međunarodnog reda - posebno kada je reč o sporazumima o slobodnoj trgovini, o vojnim savezma i demokratiji koju Amerika "promoviše" van svojih granica. Međutim, on želi da da održi dominaciju SAD u svetu, da "ponovo učini Ameriku velikom". I u utorak je Majkl Flin, kojeg je Tramp nominovao za savetnika za nacionalnu bezbednost, nagovestio da je njegov šef mnogo više posvećen međunarodnom sistemu nego što svi to pretpostavljaju.

Trampova administracija će "ispitati i potencijalno izmeniti iz temelja naše odnose širom sveta", rekao je Flin. Dodao je, takođe, "da su savezi jedna od sjajnih alatki koje imaju" kao i da je jedna snaga Amerike njena "nepomirljiva borba za slobodu", kao i da SAD "mora da ostane i ostaće super sila" i "neophodna nacija" (fraza koju je pozajmio od Klintonove administracije).

Ipak, danas se velike sile muče u pokušaju da sarađuju na pitanjima čije posledice mogu biti globalne, i agresivno deluju u svojim delovima sveta, navodi izveštaj NIC-a. U narednim godinama, Savet predviđa da će trenutni međunarodni sistem biti izdeljen na suprotstavljene regionalne sfere uticaja.

U jednom od primera kako bi svet mogao da izgleda, autori su predvideli da će do početka 2020-ih - u vreme kada bi Donald Tramp, koji nijednom nije pomenut u izveštaju po imenu, mogao i dalje da bude predsednik - Kina, Rusija i Iran verovati da se SAD povlače iz sveta zbog podeljene unutrašnje politike i haotičnih vladinih finansija. Zbog toga, Kinezi, Rusi i Iranci nameravaju da prošire svoj uticaj na susedne zemlje, tako što će, do sredine 2020-ih "sile u centru regionalne sfere potvrditi svoje pravo na ekonomski, politički i bezbednosni uticaj u okviru svojih regiona", navodi se u izveštaju.

Autori izveštaja, na primer, predviđaju da Kina traži načine da reši problem lošeg stanja životne sredine skretanjem reka ili ubrizgavanjem aerosolnih sulfata u atmosferu, čime će naškoditi državama u okolini. Scenario bezbednjaka dostiže svoj klimaks tokom rata Pakistana i Indije 2028. godine kada će se, po prvi put od 1945, koristiti nuklearno oružje, i koji će naterati svetske sila da ponovo sarađuju.

Izveštaj takođe predviđa usporeni ekonomski rast: "Indija će biti najbrže rastuća svetska ekonomija u narednih pet godina, dok će kineska ekonomija usporiti, a rast u ostalim zemljama će se 'raspršiti'", navode autori. Ekonomski rast SAD će biti "umeren". Takođe, predviđaju da će pretnja od terorizma rasti. "Iako će lokacije verski orijentisanog terorizma fluktuirati, porast nasilnog religijskog nacionalizma i raskol između šiita i sunita će se najverovatnije pogoršati u kratkom roku i neće se stišati do 2035. godine", navode autori.

U mnogim zemljama, predviđa studija, "informacijske 'eho komore' će stvarati nebrojeno percepcija stvarnosti, koje će podrivati univerzalno poimanje svetskih događaja.

Nacionalizam, koji često intenzivira tenziju između zemalja i oblikuje "međunarodne odnose u postojećem kontekstu", može da ojača kao odgovor na najveći protok migranata u prethodnih nekoliko decenija i poremećaja izazvanih globalizacijom. Kao rezultat, porašće sukobi između zemalja "do nivoa kakav nije viđen još od Hladnog rata".

Države poput Kine i Rusije demonstiraće svoju volju da se upletu u "'sive zone'" agresije koja će ostati "ispod praga Hladnog rata" ali će zamagliti granice između rata i mira, i doneti "veliki rizik od pogrešnih procena". Tokom narednih 20 godina, nastavlja izveštaj, "Upozorenja će sve manje i manje biti ograničena na bojna polja, i sve više će ciljati na remećenje društva korišćenjem sajber oružja iz daleka ili terorista samoubica iznutra."

"Budući konflikti će dodatno poremetiti važne kritične infrastrukture, društvenu koheziju, i osnovne vladine funkcije u pokušaju da se osiguraju psihološke i geopolitičke prednosti, nego što će poraziti neprijatelje na bojnom polju tradicionalnim vojnim sredstvima.

Civili će biti dodatno targetirani, da bi se etničke, verske i političke grupe okrenule jedne protiv drugih kako bi prekinuli saradnju i koegzistenciju unutar država. Takve strategije nagoveštavaju trend ka znatno skupljim ali manje odlučujućim konfliktima".

Izveštaj upozorava i da bi populističke autoritatne politike mogle biti pretnja liberalnoj demokratiji. "Biće iskušenje uspostaviti red u takvom haosu", navode autori.

Izveštaj NIC "Globalni trendovi 2015." koji je objavljen 2000, samo par meseci pre napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra je, pogodio pravo u metu. Studija je tačno predvidela jedan deo sveta kakvog danas znamo: sajber-napade naručene od strane država, autoritativnu rusku vladu koja pokušava da ojača svoj uticaj u bivšim sovjetskim republikama, Bliski istok ogrezao u terorizmu, demografske pritiske, društveni preokret i religijski ekstremizam...

Međutim, netačno je predvideo neke druge razvoje događaja poput nove palestinske države, Irana sa nuklearnim naoružanjem i blisko integrisanu Evropsku uniju.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.