Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Region

"Kosovka devojka" više ne leči Crnogorce: Bakrorez sklonjen iz Kliničkog centra u Podgorici

Umetničko delo premešteno je iz hola Urgentnog centra u Podgorici na zahtev novog direktora UC Nermina Abdića, inače odbornika vladajuće Demokratske partije socijalista
Izvor: Vijesti
Datum: 11/01/2017

"Kosovka devojka" više ne leči Crnogorce: Bakrorez sklonjen iz Kliničkog centra u Podgorici

Slika Uroša Predića po kojoj je nastao bakrorez

Bakrorez "Kosovka devojka" uklonjen je iz hola Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), gde se nalazio više od četiri decenije, pišu podgoričke Vijesti.
To je krajem decembra učinjeno na zahtev novog direktora Urgentnog centra Nermina Abdića.
Pored nedavno uklonjenog bakroreza na kojem je prikazana devojka koji poji vodom srpskog ratnika ranjenog u Kosovskom boju, poslednjih godinu i po nalazila se zahvalnica turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA).
 Abdić  ističe da premeštanje umetničkog dela nema političku, ili bilo kakvu drugu konotaciju.
Naglasio je da ju je sklonio učinio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma, jer su neodgovorni građani vremenom na njoj ugravirali imena.
“Jedini razlog je to što smo kulturno dobro morali da sačuvamo od vandalizma. Slika nije sklonjena ni u kakav ćošak, već na najreprezentativnije mesto u Urgentnom centru - u prostoriju koja služi lekarima i medicinskim sestrama za odmor”, kazao je on za Vijesti.
Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, sliku je Klinički centar dobio od Crvenog krsta bivše SFRJ, pre 42 godine. Slika je bila jedan od simbola te organizacije.
Abdić  je ortoped, bio je član Upravnog odbora KCCG i odbornik je vladajuće Demokratske partije socijalista u Skupštini Podgorice.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.