Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Politika

Kako je ambasador svedočio protiv države: U Srbiji ne postoji politička volja da se reši pitanje korupcije

Belgijanci su u Inđiji 2010. godine osnovali kompaniju "Energo-Zelena" d.o.o. za neškodljivo uklanjanje sporednih proizvoda životinjskog porekla. U društvo su uložili 21,5 miliona evra. Dve godine kasnije, belgijska kompanija je odustala od daljeg poslovanja zbog, kako navode u tužbi, povreda odredaba bilateralnog sporazuma
Datum: 13/02/2017

Kako je ambasador svedočio protiv države: U Srbiji ne postoji politička volja da se reši pitanje korupcije

Foto: Medija centar

Radomir Diklić bivši ambasador u Srbije u Francuskoj i Belgiji optužio je Srbiju za "lanac korupcije, koji država ne može da reši" u postupku pred Međunarodnom arbitražom za rešavanje investicionih sporova u Parizu, piše dnevni list Blic. Diklić je protiv Srbije svedočio u sporu koji je pokrenula belgijska kompanija "Zelena NV", piše Blic.

Belgijanci su u Inđiji 2010. godine osnovali kompaniju "Energo-Zelena" d.o.o. za neškodljivo uklanjanje sporednih proizvoda životinjskog porekla. U društvo su uložili 21,5 miliona evra, kupili su zemljište u Inđiji, izgradili postrojenje, uložili u tehnologiju i stručno znanje. Dve godine kasnije, belgijska kompanija je odustala od daljeg poslovanja zbog, kako navode u tužbi, "povreda odredaba bilateralnog sporazuma o najpovlašćenijoj naciji" potpisanog između Belgijsko-luksemburške ekonomske unije i SCG, a na osnovu koga je i bazirana njihova investicija.

U novembru 2014. ova kompanija je najpre uputila srpskom državnom pravobranilaštu predlog za mirno rešenje spora, u kom su predložili da Srbija kupi postrojenje "Energo-Zelena" ili sa njima zaključi ugovor o koncesiji. Kako postupak mirnog rešavanja spora nije dao rezultate, piše Blic, belgijska firma pokrenula je arbitražni postupak portiv Srbije, u kom traži povraćaj od 21,5 miliona evra, uvećano za izmaklu dobit, naknadu štete i kamate, što je sumu podiglo na 115 miliona evra.

Na ročištu u Parizu pre nekoliko dana svedočio je i Diklić koji je od 2008. do 2012. godine bio ambasador Srbije u Belgiji i koji je lično radio na realizaciji ove investicije.

"Za neuspeh kompanije 'Zelena NV' kriva je opstrukcija svih ljudi u lancu korupcoje u Srbiji, klanice - kafilerije - veterinarske inspekcije, a do spora je došlo jer u Srbiji ne postoji politička volja da se pitanje ove korupcije reši", rekao je Diklić tokom svedočenja u Parizu, piše Blic.

Kako navode Diklić je svedočio i da je korupcija postojala i u ranoj fazi dolaska belgijske kompanije.

"Kada su tražili lokaciju, saznao sam da su lokalne vlasti u Klenju tražile od njih novac da smire lokalno stanovništvo koje je bilo protiv gradnje fabrike", svedočio je Diklić dodavši da je on lično intervenisao i savetovao belgijsku stranu da fabriku gradi u Inđiji.

Kako piše Blic svedočenje Radomira Diklića potreslo je Vladu Srbije i ocenjeno je kao postupak "bez presedana" da bivši ambasador svoedoči u korist belgijske kompanije, a protiv države, što joj može doneti veliku štetu. Odbrana na sudu reagovala je ističući da je Diklić kao ambasador bio dužan da o saznanjima o korupciji obavesti zemlju i nadležno ministarstvo, što on nije učinio dok je bio na funkciji.

Diklić je u izjavi za Blic potvrdio da je svedočio protiv Srbije, ističući da je reč o arbitraži, a ne sudu.

"Nisam protiv države Srbije, niti na bilo čijoj strani, samo sam rekao ono što sam znao i o čemu sam znao, jer sam na nekim od sastanaka, kao ambasador Srbije u Belgiji i sam prisustvovao", rekao je Diklić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.