Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Politika

DJB ostao bez tri poslanika: Napustili Radulovića jer ignoriše njihovo mišljenje

Poslanici smatraju da je propušten trenutak da se napravi politička partija jasnog profila zasnovana na demokratskim principima, kao i da se uz odlučan, ali dostojanstven i dobro utemeljen nastup u Skupštini, DJB nametne kao neprikosnovena alternativa sadašnjoj vlasti
Datum: 20/02/2017

DJB ostao bez tri poslanika: Napustili Radulovića jer ignoriše njihovo mišljenje

Foto: igor Pavićević

Troje poslanika Dosta je bilo je napustilo pokret i poslanički klub "jer se rukovodstvo samo deklarativno zalaže za principe demokratije i transparentnosti".

"Na ovaj težak korak odlučili smo se kada se ispostavilo da su uzaludna sva nastojanja da se organizacija, odnosno buduća stranka, utemelji na principima demokratije i transparentnosti, za koje se rukovodstvo deklarativno zalaže", piše u zajedničkom saopštenju.

Oni smatraju da je propušten trenutak da se, kako je bilo najavljeno, na "talasu entuzijazma posle odličnih izbornih rezultata", napravi politička partija jasnog profila zasnovana na demokratskim principima, kao i da se uz odlučan, ali dostojanstven i dobro utemeljen nastup u Skupštini, DJB nametne kao neprikosnovena alternativa sadašnjoj vlasti.

Bivši poslanici DJB-a su takođe uvereni da veliki deo članstva i simpatizera pokreta deli ovakvo mišljenje.

Kako su istakli, jedna od najznačajnijih posledica nepostojanja demokratskih procedura u okviru organizacije, odnosno ignorisanja mišljenja članstva, jeste i odugovlačenje sa donošenjem odluke o tome kako će DJB nastupiti na predstojećim predsedničkim izborima.Time je marginalizovana uloga pokreta u ovom, po njihovoj oceni, presudnom izbornom ciklusu, a svaka odluka koja bude doneta u narednim danima biće shvaćena kao zakasnela, iznuđena i neiskrena.

"Stoga ćemo, u saradnji i nakon konsultacija sa onim članovima i simpatizerima DJB-a koji će slediti naš primer, u narednim danima izneti stav u vezi sa ovim izborima", piše u saopštenju.

Pavlovićeva, Čabraja i Jovanović veruju i da sa Dosta je bilo i dalje dele zajedničke ciljeve stvaranja uređene i prosperitetne države, ali i da bitno drugačije gledaju na metode kojima ti ciljevi treba da se ostvare.

"Građanima Srbije je potrebna jasno politički profilisana organizacija koja će se boriti za pristojnu državu, ona za koju su sredstva ostvarenja ciljeva pođednako važna kao i sami ciljevi. Spremni smo da učestvujemo u izgradnji jedne takve organizacije i želimo mnogo uspeha našim dosadašnjim kolegama iz Pokreta", piše u saopštenju.

 

Radulović: Rovare nam po organizaciji, to je deo kampanje

Povodom saopštenja poslanika oglasio se i lider DJB Saša Radulović. On je u izjavi za N1 rekao da nisu tačne optužbe da se rukovodstvo samo deklarativno zalaže za principe demokratije i transparentnost konstatujući da "svi koji su nezadovoljni izmišljaju razloge".

Radulović kaže da je bilo očekivano da troje poslanika napusti pokret nakon serije sastanaka koje su imali prethodnih dana sa svojim odborima.

"Po organizaciji nam rovare duže od mesec dana, jedna od kampanja, to će sad morati da prestane. Konsolidovali smo se i spremni smo za izbore, a sutra ćete čuti strategiju o kojoj smo dugo govorili", najavio je Radulović. "Svima koji napuštaju pokret želimo sve najbolje, treba da budu tamo gde mogu da najbolje doprinesu. Trovanje unutar pokreta nije dobro ni za koga".

Ponovio je da napadanje među kampanjama nije dobra stvar i šteti svima.

"Jako je bitno sad da se podigne energija svih birača da bi suprotestavili režimu Aleksandra Vučića. Ako ne dođe do konsolidacije i jasne strategije za pobedu bojim se da ćemo svi izgubiti. Ove sitne razlike i trvenja, pokušaj uzimanja poslanika i odbornika samo štete svima", poručio je lider DJB.

Radulović kaže da je cilj na predstojećim izborima pobeda i da je DJB stoga strategiju prilagodio tome.

"Trebalo je sačekati jer time otežavate posao Vučiću, a predvideli smo da će doći i do previranja u vladajućoj koaliciji što takođe utiče na to šta treba uraditi da bi se pobedilo", zaključio je lider DJB.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.