Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Politika

Boško Obradović: Da je danas živ, Đinđić bi bio na političkoj poziciji Dveri

Boško Obradović, lider Dveri, u Nedeljniku prvi put govori o tome šta zapravo hoće nova srpska desnica. Ko je kriv za gubitak Kosova? Zašto je protiv EU i NATO, ali i protiv da Srbija postane ruska gubernija? Otkrio je ko je za njega najveći srpski nacionalnista, a koga najviše ceni iz građanske opcije...
Piše Nenad Čaluković
Datum: 24/03/2016

Boško Obradović: Da je danas živ, Đinđić bi bio na političkoj poziciji Dveri

Foto Profimedia

"Protivimo se ulasku Srbije u EU, ali smo za saradnju sa EU i sa svim zemljama Evrope pojedinačno. Protivimo se ulasku Srbije u NATO, ali smo za saradnju saNATO-om kroz Partnerstvo za mir u kome je i Rusija. Mi smo za stratešku saradnju s Rusijom u političkom, ekonomskom i vojno-bezbednosnom smislu, ali smo protiv toga da Srbija bude ruska gubernija", poručio je u razgovoru za Nedeljnik Boško Obradović, prvi čovek Dveri, koje u koaliciji sa DSS-om izlaze na predstojeće izbore.

Obradović, međutim, na pitanje da li bi za sebe rekao da je desničar ili nacionalista, odgovara:

"U 21. veku politički termini desnice i levice praktično više ne postoje. Srpski pokret Dveri baštini najbolje tradicije i srpske desnice i srpske levice. Šta to konkretno znači? Mi smo za aktivan povratak države u našem društvu. Mi smo rodoljubivi politički pokret. Mi smo za povratak redovnog služenja vojnog roka, jer smatramo da je vojska jedna od najznačajnijih državnih institucija. I mi držimo do zaštite i očuvanja nacionalnog identiteta kako srpskog naroda, tako i svih manjina koje žive u Srbiji. To su pogledi desnice. Ali mi smo protiv krupnog kapitala koji gazduje Srbijom. Kada govorimo o socijalnoj solidarnosti, pomoći socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva, zadrugarstvu ili o tome da banke moraju da podele teret krize sa građanima ili privredom, onda smo autentična srpska levica".

Obradović je u razgovoru izneo da mu se čini da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poput Zorana Đinđića, prešao put od političara koji je došao na vlast pod mentorstvom zapadnih centara moći, a onda kao državnik u prvi plan stavio srpske nacionalne interese.

"Đinđić je izgubio glavu zato što je ukazao na duple standarde Zapada, otvorio temu Kosova i Metohije kako ne bi došlo do nezavisnosti, i što se u tim poslednjim mesecima svog života praktično okrenuo poziciji patriotskog političkog diskursa", rekao je Obradović. 

Na pitanje da li to znači da bi Đinđić danas bio desničar, Obradović je odgovorio: "Da je danas živ, Zoran Đinđić bi bio na političkoj poziciji Dveri."

 

 

 

U velikom razgovoru za Nedeljnik lider nove srpske desnice govori i zašto ga Vučić prvenstveno podeća na Mila Đukanovića, zašto je oktobra 2000. glasao za Koštunicu i kako danas gleda na Miloševićevu ulogu u istoriji Srbije. Obradović u razgovoru objašnjava zašto Dveri nisu isto što DSS ili radikali. On, takođe, za Nedeljnik govori šta za njega i Dveri predstavlja Kosovo i kako bi oni rešili problem sa južnom sprskom pokrajinom. Prenosi i šta za njih predstavlja Vojvodina, šta Sandžak i kako vide budućnost Republike Srpske, ali i kako vide odnos Srba i Hrvata.

Obradović u Nedeljniku prvi put govori o tome šta zapravo hoće nova srpska desnica i obrazlaže stavove o EU i NATO, ali i odnos prema Rusiji. Otkrio je ko je za njega najveći srpski nacionalnista, a koga najviše ceni iz građanske opcije...

Da li lider Dveri kupuje uvoznu robu u inostranim trgovinskim lancima i šta je danas ekonomski patriotizam, šta misli o obaveznoj vakcinaciji dece, da li Srbiju vidi kao monarhiju, ali i kako reaguje kada čuje da Dveri zovu "zveri", čitajte u štampanom izdanju Nedeljnika koje je na kioscima od 24. marta.

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.