Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Region

BiH predala zahtev za reviziju presude u procesu protiv Srbije

Današnja vanredna sednica Predsedništva BiH prekinuta jer bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović nije želeo da se raspravlja o podnošenju zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije
Datum: 23/02/2017

BiH predala zahtev za reviziju presude u procesu protiv Srbije

Foto: Profimedia

Pravni tim BiH predao je danas u Hagu zahtev za pokretanje postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, javila je regionalna televizija N1.

Ta televizija je prikazala kako delegacija BiH u kojoj je i agent te zemlje pred Sudom u Hagu Sakib Softić, ulazi u zgradu Suda oko 14.45 sati.

Zahtev za pokretanje postupka revizije predaje se registru suda koji proverava tehničke činjenice vezano za rokove. Potom se zahtev šalje drugoj strani, odnosno Srbiji, da se izjasni o zahtevu. Rok za to nije određen, a obično je između tri i šest meseci. Nakon toga i BiH ima pravo na odgovor.

Čitav postupak revizije presude, ukoliko ona bude odobrena, traje više godina.

Inače, prema rečima predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića današnja vanredna sednica Predsedništva BiH prekinuta jer bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović nije želeo da se raspravlja o podnošenju zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

"Izetbegović nije želeo da se raspravlja o tom pitanju, napustio je sednicu, a onda je sednicu napustio i hrvatski član Predsedništva Dragan Čović", kazao je Ivanić novinarima.

Ivanić je, kako kaže, želeo da ceo slučaj vrati u institucije BiH i da u tome nije uspeo, upozorivši da će današnji događaj imati ozbiljne posledice po funkcionisanje BiH.

"Izetbegović je svojim načinom rada blokirao rad institucije BiH", ocenio je Ivanić i pozvao srpske predstavnike u institucijama BiH da ne rade na takav način.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.