Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Velike priče

Nedeljnik

Koliko košta studiranje na najboljim svetskim univerzitetima. I šta posle njih

Čeka te posao kad završiš Harvard ili Stenford i znaš kolika je margina na platu. I zato to jeste najbolja investicija", kaže profesor Lončar
Pišu Ana Mitić i Zorica Marković
Datum: 26/04/2018

Koliko košta studiranje na najboljim svetskim univerzitetima. I šta posle njih

Profimedia

Odlazak na studije u inostranstvo neki roditelji vide kao blistavu i sigurnu budućnost za svoje dete. Koliko je to dobra investicija pokazuju zvanične projekcije kolike su zarade za diplomce top svetskih univerziteta kao što su MIT, Stenfor, Harvard, Kembridž....

Tako će onaj ko završi Harvard kao solidan B student, zarađivati više novca nego top 10 procenata diplomaca onih iz drugih škola. Onaj ko završi Londonsku školu eknomije, trebalo bi da zarađuje prosečno 38.000 funti. Naravno, najviše će zarađivati oni sa MIT-a, između 110.200 i 106.200 dolara, zatim oni sa Stanforda i Harvarda, dok bi oni sa Caltech (Kalifornijski tehnološki univerzitet) doneti oko 100.100 dolara.

Profesor Dragan Lončar sa Ekonomskog fakulteta, koji je završio master studije na Kembridžu a postdoktorske na Chicago University Booth business school na kaže da je najveću broj roditelja svestan da nema novca da plati detetu studiranje u inostranstvu i da se zato odlučuju da potraže stipendiju.

"Najveći broj studenata odavde, vrhunskih studenata, sa visokim prosecima i superiornijim rezultatima, odlazi na najbolje svetske univerzitete uz pune stipedije".

Cene variraju od fakulteta do fakulteta, pa čak i unutar samog fakulteta u zavisnosti koji je program u pitanju. Jer poznato je da recimo MBA programi koštaju po dva-tri puta više nego što koštaju standardni master programi, i programi namenjeni poslovnim ljudima koji imaju najmanje pet godina iskustva, a zauzimaju top menadžment pozicije.

 

Najbolji univerziteti na svetu 2018.

 

1. MIT

2. Stenford

3. Harvard

4. Caltech

5. Kembridž

6. Oksford

7. UC London

8. IC London

9. Čikago

10. ETH Cirih

 

"Znam da je dvogodišnji MBA na Chicago University Booth business school 200.000 dolara, a neki drugi master program je 35.000. Postoje značajne razlike u zavisnosti koji je program u pitanju i kome je namenjen", pojašnjava Lončar.

Ono što se zaboravlja su troškovi aviosnkih karata života, knjiga i dodatni troškovi-total costs. Najveći trošak je zakup apartmana, sobe ili stana i direktno zavisi od grada u kojem se nalazite.

"Ja sam u okviru svoje stipendije za Kembridž imao 7.000 funti za dodatne troškove za period od tri meseca. Neki minimum na mesečnom novu, a govorim o Londonu, Njujorku... , iznosi oko 1.200 evra mesečno. Ali na tim vrhunskim univerzitetima iskren da budem vi i nemate vremena da trošite novac na sporedne stvari. Bukvalno deset meseci sam radio od jutra do mraka. Novac sam trošio na hranu, smeštaj i knjige", kaže Lončar.

Kada je on odlazio u Englesku tek su počele da se pojavljuju stipendije, ali studenti sada imaju mnogo više opcija. "Ima naših studenata i na Čikagu, Stenfordu, Harvardu, Kembridžu.... i naravno da je moguće studirati na najboljim svetskim univerzitetima. Nisam ni ja verovato da ću dobiti stipendiju iako sam bio student generacije. Morate da budete vrhunski student, da se dobro pokažete prilikom aplikaciji, na intervjuu i na taj način ostvarite veće šanse da ćete dobiti - ali ništa vam to ne garantuje", dodaje Lončar koji smatra i da je imao sreće da upiše Kembridž.

Dr Maja Vukadinović, kulturolog, sada profesor na Fakultetu savremenih umetnosti, otišla je na dvogodišnje postdiplomske studije u Njujork i to posle desetogodišnjeg iskustva u Srbiji, u novinarstvu i odnosima sa javnošću, što joj je, kako pretpostavlja, "pomoglo pri dobijanju stipendija". Ona kaže da proces apliciranja nije bio jednostavan jer je morala da se upozna sa njihovim obrazovnim sistemom. Aplicirala je na pet univerziteta u Njujorku i posle "konsultacija sa prijateljima koji su studirali ili živeli u Americi, shvatila je da treba da ide na sve ili ništa..."

"Veliku podršku i pomoć sam dobila u beogradskom International Academic Centru. Odlazeći na konsultacije u ovaj centar, saznala sam kako uspešna aplikacija treba da izgleda, bukvalno - koje reči i rečenice treba koristiti u Personal Statement-u, najvažnijem delu aplikacije koji se piše pojedinačno za svaki fakultet na koji se aplicira", kaže Maja za Nedeljnik.

 

Prosečna cena osnovnih studija za inostrane studente na top deset univerziteta

 

1. MIT 49.580 dolara (za domaće i inostrane studente)

2. Stenford 48.987 dolara

3. Harvard 44.990 dolara

4. Caltech 48.111 dolara+1.797 dolara obaveznih taksi

5. Kembridž od 19.197 funti do 29.271 funti

6. Oksford od 23.105 funti do 30.540 funti

7. University College London od 17.710 do 23.710 funti

8. Imperial College London 27.750 funti

9. Čikago 53.292 dolara

10. ETH Cirih 1.298 švajcarskih franaka ukupno

 

"Paralelno sa pretragom fakulteta, tražila sam stipendije. Poslušala sam savet onih koji su završili studije u Americi, pa sam aplicirala samo za nekoliko stipendija namenjenih isključivo ženama. Ima mnogo stipendija za umetnike, naučnike, ali ne i za one koji izučavaju medije, pa je bilo dobro što sam se na ovaj način profilisala. To što sam bila žena i neko već profesionalno ostvarena, pomoglo mi je da dobijem stipendiju American Association of University Women (AAUW), vodeće američke organizacije iz ove oblasti. Te godine dodelili su 55 postdiplomskih stipendija, bila sam jedina žena iz Srbije i ova stipendija mi je pomogla da platim školarinu za godinu dana. Dobila sam još jednu manju stipendiju, takođe od ženske organizacije."

Maja kaže da je dva puta polagala TOEFL, jer je želela da dostigne određeni broj bodova koji je tražen na New York University. "Iako sam iz drugog puta postigla traženi broj poena, na omiljeni fakultet nisam primljena. Od pet fakulteta na koje sam aplicirala, primljena sam na tri, a samo na New School-u sam dobila i stipendiju. Tako sam na tom fakultetu magistrirala iz Studija medija", kaže naša kulturološkinja i dodaje da je "zaista je bilo teže aplicirati nego završiti studije". "Apliciranje za američke fakultete i stipendije sam doživela kao jedan veoma važan "konkurs za posao" - možda mi je zato trebalo godinu dana, a možda sam baš zato i uspela..."

 

Prosečna cena postdiplomskih studija za inostrane studente na top deset univerziteta

 

1. MIT 49.580 dolara

2. Stenford 48.987 do 52.188 dolara

3. Harvard (43.296 dolara za prvu i drugu godinu, 11.258 za treću i četvrtu godinu)

4. Caltech 48.111 dolara + 1.605 dolara

5. Kembridž od 21,600 funti do 29,769 funti

6. Oksford od 9.391 funti do 22.356 funti

7. UC London od 20.540 do 24.610 funti

8. IC London

9. Čikago 47.802 dolara po godini

10. ETH Cirih 1.298 švajcarskih franaka ukupno

 

Sretala je naše studente u SAD i to uglavnom iz umetničkih oblasti. Kaže da se većina "dovijala, da su radili razne poslove tokom studija".

Međutim, studenti u Americi imaju mogućnost uzimanja kredita za studije koje su veoma skupe, ali koje se isplate kada im garantuju dobar i plaćen posao. Kada se zaposle, dolazi do izražaja projekcija plate.

"Ali čeka te posao kad završiš Harvard ili Stenford i znaš kolika je margina na platu. I zato to jeste najbolja investicija", kaže profesor Lončar. "I kad gledam svoju decu znam da će mi najvažnija investicija biti u njihovo obrazovanje i edukaciju jer to niko ne može da im uzme i na bazi toga će sami kreirazi svoju zaradu. Ipak, ne znači da ako imate diplomu Harvarda da ne treba da radite ništa do kraja života, već treba da nastavite da radite na sebi da biste napredovali u hijerarhiji i da biste mogli da unapredite vašu zaradu".

Profesor Lončar zato smatra da taj ping-pong efekat, kombinovanja studiranja ovde, pa odlazak u inostranstvo na master i postdoktorske studije i osveživanje znanja i najbolja opcija za one koji bi da studiraju u inostranstvu a nemaju finasijske mogućnosti za cele studije, što je zapravo velika većina mladih u Srbiji.

"Tako da mislim da je moguće da živite u Srbiji ali i da budete na najboljem izvoru znanja, ali pod pretpostavkom da povremeno odete u inostranstvo i nastavite da se vraćate. Taj turski tuš, toplo-hladno, možda je dobar model za lični razvoj", zaključuje profesor Lončar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.