Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Žene iz Saudijske Arabije dobile pravo da voze automobile

Osim toga, Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da, po prvi put, zaposli žene kao saobraćajne policajce, iako je nejasno kada će ih rasporediti
Datum: 24/06/2018

Žene iz Saudijske Arabije dobile pravo da voze automobile

Foto: Profimedia

Žene od danas po prvi put mogu da se otisnu auto-putevima Saudijske Arabije, pošto je stupila na snagu odluka kojom im se ukida zabrana da voze.

Odluku o ukidanju te zabrane, koja je smatrana simbolom represije, doneo je u septembru kralj Salman, u okviru reformi koje sprovodi krunski princ Mohamed bin Salman, naveo je Rojters.

"Spremne smo i to će potpuno promeniti naš život", izjavila je četrdesetsedmogodišnja Samira al Gamdi, psiholog iz Džede, jedna od prvih žena koja je u Saudijskoj Arabiji dobila vozačku dozvolu.

Zabrana ženama da sednu za volan bila je jedinstvena u svetu i zbog nje je pustinjska kraljevina godinama bila na meti kritičara iz inostranstva, koji su je poredili sa vlašću talibana u Avganistanu.

Njeno ukidanje pozdravili su saudijski zapadni saveznici kao novi progresivni trend.

Saudijke sa stranim vozačkim dozvolama su, na osnovu tih dokumenata, početkom meseca počele da dobijaju i svoje domaće dozvole.

Osim toga, Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da, po prvi put, zaposli žene kao saobraćajne policajce, iako je nejasno kada će ih rasporediti.

Spekuliše se da hapšenje više od desetak pripadnika organizaciija za prava žena u proteklih mesec dana ima za cilj upravo smirivanje konzervativnih elemenata, odnosno slanje poruke aktivistima da ne preteruju sa svojim zahtevima.

Međutim, čak i sa ukidanjem zabrane vožnje, Saudijska Arabija ostaje jedna od zemalja sa najvećim ograničenjima za žene, kojima je i dalje neophodna dozvola muževa ili muških rođaka za značajne odluke, poput putovanja u inostranstvo ili venčanja, podsetio je Rojters.

Aktivisti su već započeli kampanju za ukidanje tog "starateljskog" sistema, preneo je Blic.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.