Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Zaev: Mogući vanredni izbori, ako je to neophodno zbog referenuduma o imenu

Zaev kaže da je u svakom slučaju vredno pažnje kad opozicija zahteva izbore
Datum: 16/07/2018

Zaev: Mogući vanredni izbori, ako je to neophodno zbog referenuduma o imenu

Foto: Profimedia

Makedonski premijer Zoran Zaev nije iskjučio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, ukoliko je to neophodno za održavanje referenduma kojim bi trebali da se potvrdi sporazum Atine i Skopljao novom imenu i izmena Ustava, preneo je B92.

"Ako se dogovorimo da motivišemo građane da izađu na referendum, kako bi on bio uspešan, sve opcije su otvorene, pa i ova", rekao je Zaev, odgovarajući na pitanja novinara, preneli su makedonski mediji.

Zaev kaže da je u svakom slučaju vredno pažnje kad opozicija zahteva izbore.

Vanredne parlamentarne izbore traži najuticajnija makedonska opozicija VMRO-DPMNE, a lider te stranke Kristijan Mickoski je juče poručio - prvo izbori, pa NATO i EU.

Makedonija će, kako je rekao, postati članica NATO i EU kada se oslobodi političkih tranzicionista koji su zauzeli kancelarije i kabinete, a to je moguće samo kroz prevremene parlamentarne izbore.

Komentarišući navode da ruski biznismeni podrivaju Makedoniju, Zaev kaže o tome postoje policijski izveštaji.

"Govorim o onome što čujem i na osnovu izveštaja koje primam", rekao je premijer i dodao da je Makedonija mala zemlja koja želi prijateljstvo sa svima, uključujući i Rusku Federaciju.

"Još jednom moramo potvrditi da za Republiku Makedoniju nema alternative, izuzev ravnopravnog članstva u EU i NATO. Sa te tačke gledišta, uvek ćemo imati određenu pažnju i stvarno nećemo dopustiti mešanje stranih faktora u međunarodne sporazume, deklaracije, rezolucije koje se primenjuju u Makedoniji, rekao je Zaev.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.