Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Za SNS 30,9 odsto građana, za Đilasa 28,3: Istraživanje NSPM za Beograd

"SNS jeste i dalje favorit, ali rezultati ovog, kao i prethodnih istraživanja jasno sugerišu da se ovaj put ipak neće baš samo jednostavno prošetati do pobede", navodi se u obrazloženju Đorđa Vukadinovića
Datum: 17/11/2017

Za SNS 30,9 odsto građana, za Đilasa 28,3: Istraživanje NSPM za Beograd

Foto: Profimedia

Da se beogradski izbori održavaju sada, kandidat SNS dobio bi podršku 30,9 odsto građana, a Dragan Đilas 28,3 pokazuje istraživanje koje je sprovela Nova srpska politička misao.

"SNS jeste i dalje favorit, ali rezultati ovog, kao i prethodnih istraživanja jasno sugerišu da se ovaj put ipak neće baš samo jednostavno prošetati do pobede", navodi se u obrazloženju Đorđa Vukadinovića.

Istraživanje je obavljeno u periodu od 1-10. novembra, na uzorku od 1.200 ljudi. Građani su anketirani kombinovano - terenski i telefonom.

Na pitanje "ako bi sutra bili raspisani gradski izbori za kojeg od ponuđenih kandidata i lista biste glasali?" (bez 21% neizjašnjenih) za Sinišu Malog ili nekog drugog kandidata liste SNS, PS, SDP, PUPS glasalo bi 30,90 odsto građana, za Dragana Đilasa ispred liste Dragan Đilas, PSG, Narodna stranka, SDS, Levica Srbije, Pokret za preokret, Sindikat Sloga 28,3 odsto građana. Aleksandru Šapiću poverenje bi ukazalo 16,8 odsto građana, a kandidatu SPS-a 5,5 odsto.

Luka Maksimović, poznatiji kao Beli Preletačević osvojio bi 4,8 odsto glasova. Ispod cenzusa ostali bi i Srđan Nogo ispred Dveri 3,8, SRS sa kandidatom Miljanom Damjanovićem 3,6, Dragan Šutanovac 2,2, Saša Radulović 2 odsto, i kandidat Inicijative Ne davimo Beograd, koji bi osvojio 1,4. Ostali kandidati sveukupno bi, prema istraživanju NSPM osvojili 0,7 odsto.

Kada je reč o republičkim izborima, slika je nešto drugačija, navodi NSPM. 22,1 odsto građana smatra da uz gradske izbore treba da se održe i vanredni parlamentarni, protiv je 58,5 odsto njih, a 19,4 nije dalo odgovor na ovo pitanje.

Upitani za koju stranku ili listu bi glasali da se u nedelju održavaju vanredni parlamentarni izbori (bez 39,2 neizjašnjenih), 44,2 odsto građana odgovorilo je za SNS. Za listu oko Saše Jankovića glasalo bi 16,2 odsto građana, za SPS 8,8 odsto, za DS 5,6. SRS osvojio bi 5,5, Dveri 5,2. Ispod cenzusa ostali bi Preletačević 4,1 odsto, lista oko Vuka Jeremića (Narodna Stranka) 3,5 odsto, Dosta je bilo 2,9. Ostali bi osvojili 4 odsto.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.