Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politiko

Politika

Vučić i Zaev će o krizi razgovarati telefonom

Ministar spoljnih poslova ističe i da srpska strana želi normalizaciju odnosa i spuštaje tenzija i da Srbija ne radi ništa protiv Makedonije
Datum: 22/08/2017

Vučić i Zaev će o krizi razgovarati telefonom

Foto: Profimedia, Nedeljnik

Presedniik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev razgovaraće telefonom u sredu podne, potvrđeno je beogradskim medijima u Predsedništvu Srbije.

Dvojica zvaničnika će, kako se navodi, razgovarati o poslednjoj diplomatskoj krizi na relaciji dve države.

"Telefonski razgovor Vučića i Zaeva zakazan je za sutra u 12 sati", rečeno je litu na Andrićevom vencu.

Ovaj razgovor nešto ranije danas najavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao i da će se lično čuti sa makedonskim šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim. I premijerka Srbije Ana Brnabić će, kako je istakao, imati priliku da se sretne sa Zaevim na jednom međunarodnom skupu ovih dana.

 

Pročitajte i:

Sledeća evropska kriza mogla bi da izbije na Balkanu: Reakcije svetskih medija na diplomatski sukob

 

"Mi idemo u pravcu smirivanja, sledeće nedelje ćemo vratiti deo osoblja. Naša ambasadorka će se vratiti verovatno u septembru. Očekujem da će se Vučić sutra čuti telefonom sa premijerom Zaevim i ja ću razgovarati sa svojim kolegom (Nikolom) Dimitrovim", rekao je Dačić za televiziju Pink.

On je kazao da će na skupu premijera u Albaniji tokom predstojećeg vikenda predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić imati priliku da se vidi sa Zaevim.

Dačić je kazao i da srpska strana želi normalizaciju odnosa i spuštaje tenzija i da Srbija ne radi ništa protiv Makedonije.

"Neće biti lako ni vlastima u Makedoniji da znaju da mi znamo za sve to što se dešavalo, a u šta je uključen strani faktor. Mi znamo sve šta su odlučili, šta rade i šta će raditi", rekao je Dačić.

 

Vulin: Srbija će se poneti odgovorno

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da će se Srbija odgovorno ponašati prema svojim građanima u slučaju spora sa Makedonijom.

Vulin je novinarima u Vojnom muzeju rekao da i od ponašanja Skoplja zavisi da li će se nešto menjati u odnosima dve države.

On je ponovio da, po obaveštajnim podacima, postoje informacije da je strani faktor bio umešan u dešavanja sa srpskim osobljem u ambasadi u Skoplju, ali nije želeo da navede o kojoj zemlji se radi.

"Država će postupati u skladu sa tim", rekao je Vulin posle obeležavanja 139. godišnjice postojanja Vojnog muzeja.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.