Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Vučić: EU treba da ponudi nešto veliko Zapadnom Balkanu

Vučić je na Bezbednosnom forumu u Beogradu rekao da je snažnije prisustvo EU neophodno posebno posle neuspeha referenduma u Makedoniji i izbora u Bosni i Hercegovini, kako bi EU ostala "ona vrsta sna, ono svetlo demokratije i slobode ka kome smo težili"
Datum: 18/10/2018

Vučić: EU treba da ponudi nešto veliko Zapadnom Balkanu

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic izjavio je da je na prostoru Zapadnog Balkana neophodno snažnije prisustvo Evropske unije, kako bi se očuvali mir i stabilnost u regionu, preneo je N1.

Vučić je na Bezbednosnom forumu u Beogradu rekao da je snažnije prisustvo EU neophodno posebno posle neuspeha referenduma u Makedoniji i izbora u Bosni i Hercegovini, kako bi EU ostala "ona vrsta sna, ono svetlo demokratije i slobode ka kome smo težili".

On smatra da EU treba da ponudi nešto veliko i "opipljivo" zemaljama Zapadnog Balkana.

"Ako govorimo o Srbiji - otvorićemo jedno ili dva poglavlja, da li mislite da je to vest za građane, jer niko ne zna šta će se dogoditi potom. Nikada nismo molili EU za više para, nismo kukali za novac, zahvalni smo sve za donacije, kažem ovo zato što nam je potrebno da uradimo nešto veliko na Zapadnom Balkanu, moramo da ponudimo nešto veliko za budućnost Zapdanog Balkana, jer ako potcenimo volju ljudi i razočarenje naroda na koje nismo računali, plašim se da će nas dovesti u sitaciju da nećemo moći da održimo mir i stabilnost", ocenio je Vučić.

 

O referendumu u Makedoniji

 

Vučić je ocenio i da je očigledno da se narodu u Makedoniji nije svidelo ono što im je ponuđeno, a da na to u EU nisu računali.

"Ono što se dogodilo u Makedoniji je da dogovor dve strane, dobar dogovor i za Grčku i za Makedoniju, ne prođe, jer se ljudima nije dopao, a umesto to da priznaju, neki se sada igraju matematičkim formulama o većini na jednoj ili drugoj strani", rekao je Vučić.

On je poručio da Srbija ostaje privržena ideji održavanja mira i bezbenosti u regionu.

 

 

Van der Belen: Srbija ključni igrač za regionalnu stabilnost

 

Na Forumu je govorio i autrsijski predsednik Aleksandar van der Belen koji je poručio da je Srbija ključni igralč kada je reč o regionalnoj stabilnosti, bezbednosti i perspektivi Zapadnog Balkana da se pridruži EU.

Predsednik Austrije je kazao da su potrebne vizija i hrabrost na obe strane kako bi se Zapadni Balkan učinio delom EU, dodajući da misli i na zemlje kandidate i sadašnje članice EU.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.