Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

"Vreme je za izbor novog Poverenika": Ko bi mogao da zameni Šabića

Aktuelni Poverenik je to još 60 dana, napisao je Šabić na Tviteru
Datum: 23/10/2018

"Vreme je za izbor novog Poverenika": Ko bi mogao da zameni Šabića

Foto: Nedeljnik

Vreme je za pokretanje postupaka za izbor novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, napisao je na Tviter nalogu poverenik Rodoljub Šabić.

Aktuelni poverenik je to još 60 dana, napisao je Šabić.

Skupština Srbije, većinom glasova svih narodnih poslanika, bira Poverenika na predlog odbora parlamenta nadležnog za informisanje, navodi se u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Za Poverenika se bira lice sa priznatim ugledom i stručnošću u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava.

Poverenik može biti lice koje ispunjava uslove za rad u državnim organima, koje je završilo Pravni fakultet i ima najmanje deset godina radnog iskustva. Poverenik ne može biti lice koje obavlja funkciju ili je zaposleno u drugom državnom organu ili političkoj stranci. Poverenik se bira za vreme od sedam godina. Isto lice može biti birano za Poverenika najviše dva puta. Povereniku dužnost prestaje istekom mandata, na lični zahtev, kad navrši 65 godina života i razrešenjem.

Poverenik ima pravo na platu jednaku plati sudije Vrhovnog suda, kao i druga prava po osnovu rada, u skladu sa zakonom, i pravo na naknadu troškova nastalih u vezi sa vršenjem svoje nadležnosti. Poverenik se ne može pozvati na odgovornost za mišljenje koje je izneo ili predlog koji je dao u vršenju svoje nadležnosti, a u postupku pokrenutom zbog krivičnog dela učinjenog u vršenju svoje nadležnosti ne može biti pritvoren bez odobrenja Narodne skupštine, navodi se u tekstu zakona.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.