Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Veliki školski čas u Šumaricama

Ove godine izveden je dramski prikaz "Nisam kriv što sam živ", po tekstu Đorđa Milosavljevića, u režiji Slađane Kilibarde, koji su izveli glumci kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra
Datum: 21/10/2018

Veliki školski čas u Šumaricama

Foto: YouTube printscreen

Danas se u Srbiji obeležava državni praznik Dan sećanja na sve žrtve iz Drugog svetskog rata, zbog čega je pored spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održana tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas.

Položeni su venci Prve kragujevačke gimnazije, Kragujevca, Vlade Srbije, ambasada, gradova pobratima i prijatelja Kragujevca, diplomatskog kora, javlja RTS.

Ove godine izveden je dramski prikaz "Nisam kriv što sam živ", po tekstu Đorđa Milosavljevića, u režiji Slađane Kilibarde, koji su izveli glumci kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra.

Veliki školski čas pored spomenika streljanim đacima i profesorima prvi put je održan 1957. godine. Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, i 15 dečaka, uličnih čistača obuće. Velikom školskom času i ove godine prethodio moleban, pomen žrtvama, koji je služio vladika šumadijski Jovan i sveštenici Šumadijske eparhije.

U programu Velikog školskog časa ukupno je do sada bilo više od 50.000 učesnika, napisano na desetine poema, originalnih muzičkih i književnih dela. Kragujevačke Šumarice i spomen kompleks 21. oktobar posetilo je pet miliona ljudi iz zemlje i sveta.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.