Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Vatrom na demonstrante, skidanje hidžaba, "terorističke grupe": Kako protiču anti-vladini protesti u Iranu

Posle šest dana demonstrancija stradala 21 osoba * Uhapšena žena koja skinula svoj hidžab, vezala ga na štap i prkosno njime mahala kao zastavom * Rohani je zatražio od Makrona da preduzme mere protiv aktivnosti iranske "terorističke grupe" bazirane u Francuskoj koja je, kako smatra, umešana u demonstracije u Iranu
Datum: 03/01/2018

Vatrom na demonstrante, skidanje hidžaba, "terorističke grupe": Kako protiču anti-vladini protesti u Iranu

Foto: Tanjug - AP Photo

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei optužio je "neprijatelje" Irana da žele da ugroze vlasti, posle šest dana demonstrancija gde je stradala 21 osoba.

Hamnei je rekao da "neprijateji Irana, koji su ujedinjeni, koriste sva sredstva, novac i oružje kao i svoje službe bezbednosti da bi stvorili probleme iranskim vlastima".

"Samo čekaju priliku da nanesu udarac iranskom narodu", rekao Hamnei ne precizirijaući ko su neprijatelji Irana.

Među vestima iz Irana, gde policija i Revolucionarna garda otvaraju vatru na demonstrante, pojavila se fotografija koja govori više od milion reči o onome što se događa u jednoj od najvećih zemalja na Bliskom istoku.

Ta fotografija prikazuje mladu dempnstrantkinju u Teheranu koja skida svoj hidžab i vezuje ga na štap, penje se na platformu i prkosno njime maše kao zastavom. Iako prizor podseća na mahanje belom zastavom, u znak predaje, simbolika postaje upravo suprotna kad se ima u vidu da se ovo događa u zemlji u kojoj je nošenje hidžaba zakonom obavezno.

Armin Navabi, iranski reporter koji je prvi objavio snimak iz kog je slika preuzeta, kasnije je na Tviteru objavio da je nepoznata devojka "bez hidžaba" uhapšena i pritvorena.

"Mesto gde je stajala u Teheranu sada je prekriveno cvećem", dodao je.

Slika ove devojke podeljena je sa Navabiovog naloga više od 15.000 puta i za kratko vreme proširila se sa Tvitera svim društvenim mrežama i medijima.

Devojka koja na snimku u znak protesta protiv kodeksa oblačenja skida hidžab pred iranskim vlastima, postala je simbol otpora u zemlji u kojoj su žene već skoro 40 godina, od revolucije 1979, primorane da nose marame preko glave.

Kako prenosi "Independent", ona je okarakterisana kao "pravi heroj", čijoj se hrabrosti treba diviti.

U protestima koji su prošle nedelje izbili u nekoliko iranskih gradova do sada je poginulo više od 20 ljudi a nekoliko stotina je uhapšeno. Protesti su počeli zbog ekonomskih problema, ali se na njima čuju i parole protiv vlasti i ajatolaha Alija Hamneija.

SAD, koje vrše pritisak na Iran, zatražile su u utorak hitne sednice Saveta bezbednosti UN i Saveta UN za ljudska prava.

S druge strane, francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je zabrnutost zbog broja žrtava na protestima i pozvao na "uzdržanost i smirivanje situacije".

Makron je u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem zatražio odlaganje posete šefa francuske diplomatije Žan-Iva Le Driana Teheranu, predviđene krajem nedelje.

Rohani je zatražio od Makrona da preduzme mere protiv aktivnosti iranske "terorističke grupe" bazirane u Francuskoj koja je, kako smatra, umešana u demonstracije u Iranu.

[removed][removed]


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.