Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Varnice posle sastanka: Izetbegović "da pojasni", pa Vučić "da doda"

Iako je ispred BiH govorio hrvatski predstavnik Dragan Čović, na kraju konferencije za štampu je bošnjački član Predsedništva Izetbegović rekao da "mora nešto da pojasni"
Datum: 06/12/2017

Varnice posle sastanka: Izetbegović "da pojasni", pa Vučić "da doda"

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Zajedničko obraćanje predsednika Srbije i Predsedništva BiH završeno je uz male trzavice i "pojašnjenja" koja su dali Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić.

Naime, iako je ispred BiH govorio hrvatski predstavnik Dragan Čović, na kraju konferencije za štampu je bošnjački član Predsedništva BiH Izetbegović rekao da "mora nešto da pojasni".

On se osvrnuo na poruku koju su poslali Vučić i Čović da o pojedinim pitanjima, kao što je Kosovo, zvanično Sarajevo neće menjati stav ukoliko to ne bude uradio ni Beograd.

Vučić je rekao da je "dobio takvu podršku" tokom sastanka, dok je Čović izjavio da će se "BiH prilagođavati stavovima Beograda u vezi sa unutrašnjim pitanjima Srbije".

"Međunorodnu politiku BIH vodiće ova tri čoveka (članovi Predsedništva BiH), i ona će se voditi u Sarajevu. Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gde smo preuzeli obaveze u procesu integracija. Ali, moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovini i ja sam molio Čovića da ono iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsedništva", rekao je Izetbegović.

Podsetimo, Izetbegovićeva izjava da smatra da je BiH trebalo da prizna Kosovo je podigla puno prašine u regionu i dovela do novog podizanja tenzija između dve zemlje.

Nakon Izetbegovićevog "upada" na kraju konferencije, ispred mikrofona je ostao i Vučić, koji je uz osmeh rekao da i "on mora nešto da doda".

"E ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova, i oko granica", rekao je Vučić.

Koji minut ranije, atmosfera je bila mnogo prijateljskija, a Dragan Čović se "zahvalio Aci" na stavovima oko modela rešavanja pitanja granica i rekao da će se u Sarajevu "kao i uvek" nešto teže doći do zajedničkog stava.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.