Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Ukinuto rešenje: Hrvatska ne izručenje Albanca koji je upravljao dronom

Prema pisanju medija, albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardi zatražio je od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtev za izručenjem uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije
Datum: 11/08/2017

Ukinuto rešenje: Hrvatska ne izručenje Albanca koji je upravljao dronom

Foto Profimedia

Veće Vrhovnog suda ukinulo je rešenje o izručenju albanskog državljanina Ismaila Morine Srbiji koja ga traži zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije 2014. godine, prenose mediji.

Predmet je upućen prvostepenom sudu, dubrovačkom Županijskom sudu, na ponovno odlučivanje, prenosi Hina.

Morinu, koji je po poternici u junu uhapšen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je pre tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obeležja s kartom takozvane Velike Albanije, prekinuo fudbalsku utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

Županijski sud u Dubrovniku je prvostepenim rešenjem utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Morinino izručenje Srbiji, a na tu se sudsku odluku Morina žalio.

Vrhovni sud je rešenje dubrovačkog suda ispitivao po službenoj dužnosti i utvrdio da je taj prvostepeni sud počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka, budući da je izreka rešenja nerazumljiva jer u obrazloženju nisu navedeni razlozi o svim odlučnim činjenicama.

Vrhovni sud je na internet stanici objavio da je izrečeno prvostepeno rešenja nejasno jer samo navodi da se udovoljava zakonskim pretpostavkama za izručenje, a ne i na temelju koje odluke se izručenje traži, iako je Ministarstvo pravde Srbije u molbi kao razloge izručenja navelo kazneno delo za koje tereti okrivljenika.

Prema pisanju medija, albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardi zatražio je od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtev za izručenjem uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije, prenose mediji.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.