Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Ukinuta Trampova zabrana, transrodne osobe među oružanim snagama SAD od Nove godine

Pentagon je saopštine da će transrodne osobe moći da se prijavljuju u američku vojsku od ponedeljka, prema odredbi saveznih sudova * Ministarstvo odbrane objavilo je da će tokom narednih nedelja objaviti rezultate nezavisne studije o tom pitanju, najkasnije do 21. februara * U smernicama za primanje novajlija koje su obljavljene 8. decembra, navode se medicinski uslovi na koji način će se evidentirati pol osoba koje se prijavljuju pa čak i to kakav donji veš moraju da nose
Datum: 30/12/2017

Ukinuta Trampova zabrana, transrodne osobe među oružanim snagama SAD od Nove godine

Foto: Profimedia

Transrodne osobe moći će da se prijavljuju u američku vojsku od ponedeljka, prema odredbi saveznih sudova, saopštio je Pentagon.

Ovo je odlučeno nakon što je administracija Donalda Trampa rešila da se neće žaliti na presudu kojom je ukinuta njegova zabrana transrodnim osobama da služe u američkoj vojsci, prenosi Hina.

Kako ističe ova agencija, dva savezna suda, jedan u Vašingtonu i jedan u Virdžiniji, prošle nedelje odbacili su zahtev administracije da ukinu presude nižih sudova prema kojima vojska od 1. aprila mora da prihvati transrodne osobe.

Zvaničnik ministarstva pravosuđa rekao je da administracija neće osporavati presude.

"Ministarstvo odbrane objavilo je da će tokom narednih nedelja objaviti rezultate nezavisne studije o tom pitanju. Administracija je zato, pre nego što uloži žalbu, odlučila da pričeka rezultate studije i nastaviće da brani predsednikov zakonodavni autoritet na okružnom sudu", rekao je neimenovani zvaničnik.

U septembru je Pentagon saopštio da je osnovao panel viših zvaničnika koji će proučiti kako bi trebalo primeniti Trampovu zabranu transrodnim osobama da služe u američkoj vojsci.

Ministarstvo odbrane mora Trampu da iznese svoj plan do 21. februara.

Advokati transrodnih osoba koje trenutno služe u oružanim snagama i potencijalni novi vojnici rekli su da su očekivali da će administracija osporavati presude na Vrhovnom sudu, u kojem preovladava konzervativna većina, nadajući se da se to ipak neće dogoditi.

Portparolka Pentagona Heder Bab saopštila je da je Ministarstvo odbrane, kako nalaže presuda, spremno da počne primati transrodne osobe u vojnu službu od 1. Januara, navodi Hina.

Svi koji se prijave moraju ispunjavati uslove za prijavu u vojsku.

"Tramp je u julu najavio da će zabraniti transrodnim osobama da služe u vojsci, suprotno politici bivšeg predsednika Baraka Obame. Tramp je tada na Tvitteru poručio da vojska "ne može biti opterećena velikim medicinskim troškovima i smetnjama koje bi izazvalo uključivanje transrodnih osoba u vojsku", izjavila je portparolka.

Četiri savezne sudije - u Baltimoru, Vašingtonu, Sijetlu i Riversajdu u Kaliforniji - objavili su presude kojima poništavaju Trampovu zabranu, rekavši da bi tom zabranom moglo biti povređeno pravo na ravnopravnu zaštitu zakona zagarantovanu američkim ustavom.

Pentagon je 8. decembra objavio smernice za novajlije koje omogućavaju primanje transrodnih osoba od 1. januara.

U njima se navode medicinski uslovi na koji način će se evidentirati pol osoba koje se prijavljuju pa čak i to kakav donji veš moraju da nose.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.