Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Udruženja osoba sa invaliditetom prikupljaju "kapilarne glasove" za SNS

Takva inicijativa, prama pisanju "Danasa", potekla je direktno iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja, a ovu su informaciju potvrdili u Gradskoj organizaciji slepih u Beogradu, u kojoj kažu da je uprava dobila liste za spiskove glasača
Datum: 22/02/2018

Udruženja osoba sa invaliditetom prikupljaju "kapilarne glasove" za SNS

Foto: Tanjug

Udruženja osoba sa invaliditetom potpisala su protokol o saradnji sa Srpskom naprednom strankom u okviru koga se od uprava tih udruženja očekuje da ispitaju svoje članstvo o tome da li će glasati i za koga.

Takva inicijativa, prama pisanju "Danasa", potekla je direktno iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

"Danasu" su ovu informaciju potvrdili u Gradskoj organizaciji slepih u Beogradu (GOSB), u kojoj kažu da je uprava dobila liste za spiskove glasača.

"Sa SNS smo potpisali protokol o saradnji i dobili nalog da svakog člana pitamo da li će izaći na izbore i za koga će glasati. Međutim, niko od članova nije u obavezi da se o tome izjašnjava, što znači da nema pritiska, već se podaci prikupljaju u informativne svrhe", rekla je službenica GOSB-a.

Ona je dodala da su i druge invalidske organizacije potpisale ovaj protokol sa SNS, ali ne i sa nekom drugom političkom partijom. Takođe je napomenula da se to "ranije nikad nije radilo".

Nevena Jovanović iz Fondacije Fibi, organizacije koja se bavi produkcijom zvučnih knjiga za slepe osobe, smatra da je obezbeđivanje kapilarnih glasova u neprofitnim, nevladinim i nestranačkim organizacijama "velika sramota", te da takve postupke "sigurno ne propisuje konvencija Ujedinjenih nacija".

"Još je veća sramota što takva inicijativa potiče direktno iz Ministarstva za rad, i to od pomoćnice ministra Biljane Barošević, tako da se uviđa da su nam i ministarstva u službi Srpske napredne stranke", kaže Jovanović, dodajući da se ove institucije, kao i rukovodioci invalidskih organizacija protivzakonito ophode prema ličnim stavovima osoba sa invaliditetom.

Iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja, medutim, nisu odgovorili na zahtev za komentar na ove tvrdnje.

Stupanje invalidskih organizacija u službu vladajuće partije nije prihvatljivo ni za pravnika Dragišu Drobnjaka, člana Saveza slepih Srbije, koji kaže da u takvoj saradnji postoji korist, ali ne za članove, već za pojedince u tim udruženjima.

"Odluku o takvom povezivanju nije donelo članstvo niti skupština, nego uticajni pojedinci u tim invalidskim organizacijama. Po meni, takva simbioza nije prihvatljiva, niti demokratska, polazeći prvenstveno od interesa članstva, odnosno osoba sa invaliditetom. Na neki način je njihovo poverenje iznevereno, jer su oni udruženi da bi ostvarili neke svoje ciljeve, a ne da bi se borili za osvajanje i očuvanje vlasti", kaže Drobnjak.

Neke osobe sa invaliditetom obraćale su se sa ovim informacijama i pojedinim opozicionim strankama. Na sajtu pokreta Dosta je bilo, Ljupka Mihajlovska upozorava da je vladajuća stranka na ovaj način prekršila Ustav (član 52), kao i Zakon o izboru narodnih poslanika, prema kome (član 2), između ostalog, niko nema prava da od građanina traži da se izjasni kako je glasao.

"Pojava prikupljanja takozvanih kapilarnih glasova sistem je koji je SNS odavno razradio u javnim preduzećima, ali čak i najmaštovitiji umovi nisu mogli da pretpostave da će se na udaru naći i osobe sa invaliditetom", navodi Mihajlovska u svom tekstu na sajtu Dosta je bilo.

Pored toga što osobe sa invaliditetom nemaju odgovarajuću pristupačnost izbora, kako fizičku, jer ne mogu da priđu izbornim mestima, tako i informativnu, slepim osobama nije omogućeno ni da glasaju tajno, što je ustavno pravo svakog građanina i građanke.

„Organizacije su tražile da se reši to pitanje, nažalost ni po zakonskom aktu to nije regulisano. U evropskim zemljama slepi mogu da glasaju tajno, ali u Srbiji samo uz pomoć svojih pratilaca. Glasanje za slepe pomocu šablona samo je jedna od tehnika, ima raznih i trebalo bi videti koja je najracionalnija", rekao je Dragiša Drobnjak.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.