Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Treba li se plašiti Crne Gore, ravnopravne članice Natoa?

Ne isključujem scenario otvorenog ostrvljivanja na buntovne Srbe. U odnosu na to očekivanje, šta reći ukoliko izaberemo slobodu ZA ostanak uz rodonačelnu obalu? Samo ti, Crna Goro, radi svoj posao...
Piše: Nikola Malović
Datum: 28/04/2017

Treba li se plašiti Crne Gore, ravnopravne članice Natoa?

Kao što se od djece nikad ne mogu dići ruke, tako se ne mogu ni od zemlje, Srbije, ni od Crne Gore - pa da kažemo hebite se: i vi političari bez mrve samostalne i suverene kičme, i ti narode bez mrve hrabrosti da opet gineš za slobodu, i ti autore ovog teksta koji realnije postojiš u tekstu negoli buntovan na ulici.

U mojim godinama deboto spoznajem da postoji usud koji je i prednost geografije.

Na skalama Savezne Skupštine, 5. oktobra 2000. g. - pozdravio sam se od ličnog učešća u istorijskim događajima, i odlučio da posad živim na moru. Tamo niko ne može ni na šta da utiče (iako nije lišen istorije), jer se vlast u Beogradu ne obara u Kotoru. To kako misli Kotor s rubne geografije može Beogradu da pomogne, ali u odsudnim trenucima, kada se pristupa Trojnom paktu, Natou, ili se kreće u rat protiv Rusije - odlučuje narod u Beogradu. Hoće li ustati, neće li ustati, neko u Novom Sadu, Nišu, Užicu... može da prelomi samo ako vidi šta čini pučina u Beogradu.

Na ovom mjestu ne bi trebalo zamijeniti teze, i isto pretpostaviti da mogu biti u stanju stanovnici Podgourike. Ne mogu oni ništa.

Jer će odluka da li će "Crna Gora postati punopravna članica Natoa" biti donesena na Cetinju. Mjesto za simbolično dizanje desne ruke, sa dlanom prema tlu i skupljenim prstima, određeno je zbog simbolike: Cetinje je epicentar njegoševske Crne Gore, i tu treba da padne ona. Opet.

Potencijal da Cetinjani bese politikune dovedene da izdaju vlastiti kod u prostitutivnoj želji da Crna Gora postane takozvana punopravna članica, je zanemariv. Pa čak i da Cetinjani objese sluge potonjeg poretka, kitu kvislingah i izdajnikah, kakvog bi to uticaja imalo na Beograd, koji se ionako našao na strani oficijelnom Montenegru u režiranoj aferi "Državni udar na dan CG izbora", oktobra 2016?

Da Crna Gora ne jednom, nego po stotinu puta uđe u Nato, samo bi Srbiju povukla ka dnu brže. Jer ono što je Srbija danas, Montenegro je bio juče, dočim je pravac u kom je okrenut pramac obje "samostalne i suverene države" - isti.

Ne znam do čega drži čitalac, građanin, seljak, svejedno, ali meni je do slobode. Za čije bih babe zdravlje ja sa đavolom tikve sadio? Ne samo zato što sam 78 dana proveo pod Nato bombama, nego zato što sam usvojio Gorski vijenac, ja držim do slobode.

Kao Primorac od MDCXCIV baštinim iskustvo da se pod okupacijama može biti - vjekovima. Time mi je lakše nego nekom neiskusnom Cetinjaninu, Podgoričaninu, ili Beograđaninu. Naučen sam da kao sjeme u pustinji čekam kap vode da bih jednom u sto godina, ili u tristo, ponovo nikao bez veriga na nogama.

Na Zapadu koji cunamijem ideoloških iznutrica zapljuskuje naše napaćene i fatalno neobrazovane geografije, sloboda se kao riječ ne pominje at all. Drže da im je sloboda jednaka imetku, pri čemu niko, premda bankama duguju ohoho - ne pominje duhovnu slobodu. Za razliku od osjećaja da je sloboda u formuli OD (mahom od deset Božijih zapovijesti, što znači da je dozvoljeno raditi sve, strano i nastrano), naš civilizacijski krug vjeruje u formulu ZA, u slobodu za slobodu. Između posthrišćanskog Zapada i pravoslavnog istoka, kako to definiše Putin, ne postoji više ideoloških razlika, već kulturno-logičkih. Da je Staljin imao atomsku bombu 1942. možda bi je bacio na Njemačku, jer se radilo o opstanku Sovjetske države, ali je sigurno ne bi bacio na poraženu Njemačku, 1945. Amerikancima nije smetalo da 1945. bace atomsku bombu na poražene Japance.

Treba li se plašiti Crne Gore, samostalne, suverene, države ravnopravne članice Natoa?

Kako ko. Ne isključujem scenario otvorenog ostrvljivanja na buntovne Srbe. U odnosu na to očekivanje, šta reći ukoliko izaberemo slobodu ZA ostanak uz rodonačelnu obalu?

Samo ti, Crna Goro, radi svoj posao...

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.