Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Trampova pretnja Severnoj Koreji bila je potpuno improvizovana: Niko od njegovih saradnika nije to očekivao

Tramp kaže da njegovo "vatreno i besno" upozorenje Severnoj Koreji možda "nije dovoljno", dodajući da "bi im bilo bolje da se priberu". A kaže i da SAD imaju nuklearno oružje koje je "moćnije nego ikad pre"
Datum: 11/08/2017

Trampova pretnja Severnoj Koreji bila je potpuno improvizovana: Niko od njegovih saradnika nije to očekivao

Foto: Profimedia

Trampovi saradnici znali su da predsednik planira da se u utorak obrati Severnoj Koreji, ali niko nije očekivao da će pretiti jednako apokaliptično kako to čini njegov "kolega" Kim Džong Un.

Nakon što je Tramp u obraćanju Kimu saopštio da će se Severna Koreja, ukoliko bude predstavljala nuklearnu pretnju, suočiti sa "vatrom i besom" kakav svet nikada nije video, administracija Bele kuće već danima pokušava da objasni šta je "zaista mislio" u svom improvizovanom govoru.

Severna Koreja upozorila je da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Gvam u Pacifiku, Tramp je odbio da pročita govor koji je pripremila pres služba, čak je odbio da kaže i o čemu će tačno govoriti, već su reči koje je izgovorio, kaže Sara Sanders, portparolka Bele kuće, "bile samo njegove".

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je, pak, da američka diplomatska strategija prema Severnoj Koreji funkcioniše. On je dodao da je predsednik Tramp zapretio toj zemlji da će joj poslati, kako je naveo, snažnu poruku "na jeziku koji (severnokorejski lider) Kim Džong Un može da razume". On je, ipak, ocenio da iako retorika Severne Koreje postaje glasnija, s pojačanim pretnjama, Pjongjang iz toga može da "izađe" pregovorima, pod odgovarajućim uslovima.

A Tramp, umesto da ublaži retoriku shodno sve napetijim odnosima sa Pjongjangom, rekao je nakon kontroverznog govora da njegovo "vatreno i besno" upozorenje Severnoj Koreji možda "nije dovoljno", dodavši da "bi im bilo bolje da se priberu", a i da SAD imaju nuklearno oružje koje je "moćnije nego ikad pre".

Američki senator Lindzi Grejem ubrzo je izjavio da je predsednik Donald Tramp spreman na "rat sa Severnom Korejom", dodavši da "postoji vojna opcija, a to je uništenje severnokorejskog programa i same Severne Koreje". Uzbuna u Vašingtonu zbog nuklearnog programa Pjongjanga je pojačana nakon dva uspešna testa interkontinentalnih raketa (ICBM) prošlog meseca.

Veoma je zanimljiva činjenica da je izraz "vatra i bes" upotrebio i predsednik Hari Truman nakon što su SAD bacile atomsku bombu na Hirošimu 1945.

Kažu Trampovi saradnici da on tu frazu voli često da ponavlja kako bi iskazao gnev prema Severnoj Koreji.

Severna Koreja je odbacila kao nerazumne pretnje Donalda Trampa da će se vlasti u Pjongjangu suočiti s "besom i vatrom" u slučaju da ispale rakete u pravcu Gvama. Komandant raketnih snaga Severne Koreje Kim Rak Gjom rekao je u intervjuu za državnu televiziju da Trampove pretnje "prilično idu na živce". On je kazao da poslednje pretnje predsednika SAD upućene sa terena za golf pokazuju, kako je rekao, njegovu senilnost, navodi agencija AP. "Neki razgovori nisu mogući sa takvim čovekom, lišenim razuma", kazao je Kim.

Poslednje vesti kažu da je Tramp napisao na Tviteru da su "vojne opcije u punom kapacitetu, zapete i napunjene" i istakao da je sve spremno ukoliko dođe do "nepromišljenog poteza Severne Koreje".

"Nadam se da će Kim Džong Un naći drugi put!"


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.