Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Tilerson: "Dok se branimo od ruske agresije, vidimo potrebu da se sarađuje sa Moskvom"

"SAD nemaju nikavih iluzija u vezi Rusije, ali ćemo raditi zajedno s njima kako bi smo promovisali zajedničke interese u Siriji"
Datum: 28/12/2017

Tilerson: "Dok se branimo od ruske agresije, vidimo potrebu da se sarađuje sa Moskvom"

Profimedia

U članku u Njujork tajmsu američki državni sekretar Roj Tilerson žestoko kritikovao Rusiju ali i priznao: "S njima se mora sarađivati".

"SAD nemaju nikavih iluzija u vezi Rusije, ali ćemo raditi zajedno s njima kako bi smo promovisali zajedničke interese u Siriji", napisao je Tilerson u autorskom tekstu, u kom je govorio o godini na izmaku, prenosi B92.

"Dok se branimo od ruske agresije, prepoznajemo da postoji potreba za zajedničkom saradnjom u oblastima kde nam se inrteresi prepliću. A nigde to nije tako očigledno kao u slučaju Sirije", napisao je Tilerson. 

Prema njegovim rečima, Vašington očekuje od Rusije da doprinese razvoju bolje situacije u Siriji.

"Uvereni smo da bi konačno ispunjenje svih pregovora i razgovora u Siriji trebalo da dovedu do Sirije bez Asada i njegove porodice", istakao je TIlerson. 

Podsetimo, Rusija je uveliko umešana u mirovne pregovore o Siriji i nedavno je iz Kremlja saopšteno da je Moskva spremna da bude garant prekida vatre i da bude domaćin mirovnih pregovovra koji bi se odvijali u Sočiju sledećeg meseca. 

Moskva, međutim, ima drugačiju viziju od Amerike kada je Asad u pitanju. Rusija naime smatra da bi Asadova budućnost trebalo da zavisi od volje sirijskog naroda. 

Takođe treba napomenuti i da je Tilerson poznat po veoma oštrim i kritički nastrojenim stavovima kada je reč o Rusiji i smatra se jednim od "krivaca" što predsednik SAD, iako je hteo, nije uspeo da otopli odnose sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.