Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Tereza Mej: Tranzicioni period bi se mogao produžiti za još nekoliko meseci

Međutim, dve strane kažu da će Britanija ostati u okvirima pravila bloka od dana Bregzita, 29. marta, do decembra 2020. godine, da bi se imalo vremena za uspostavljanje novih trgovinskih odnosa, javio je AP
Datum: 18/10/2018

Tereza Mej: Tranzicioni period bi se mogao produžiti za još nekoliko meseci

Foto: Tanjug-AP

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da bi se tranzicioni period između izlaska Britanije iz EU mogao produžiti za nekoliko meseci, kako se ne bi zadržale čvrste granice sa Severnom Irskom.

Urednica političke redakcije BBC Lora Konsberg je na Tviteru ranije objavila da je britanska premijerka otvorena za ideju produžetka tranzicionog perioda "za nekoliko meseci".

Međutim, dve strane kažu da će Britanija ostati u okvirima pravila bloka od dana Bregzita, 29. marta, do decembra 2020. godine, da bi se imalo vremena za uspostavljanje novih trgovinskih odnosa, javio je AP.

Briselski Euraktiv piše da izgleda da je Mej "otvorila put" za produžetak tranzicionog perioda posle Bregzita do decembra 2021. godine.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonijo Tajani izjavio je sinoć da je Mej u svom obraćanju liderima EU na samitu u Briselu pokazala dobru političku volju i spremnost za postizanje sporazuma, ali da nije ponudila ništa novo kada je reč o sadržaju sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU.

On je ponovio da Evropski parlament neće podržati nacrt sporazuma o razdruživanju ukoliko on ne obuhvati sve tri ključne tačke. Prva je da prava EU građana koji žive na teritorije Velike Britanije, ali i obratno, moraju da ostanu ista. Druga tačka je garancija da će Velika Britanija ispoštovati svoje finansijske obaveze prema budžetu EU. Treća tačka, oko koje je i njaviše sporenja, jeste ona koja se odnosi na granicu između Severne Irske i Republike Irske.

Tajani je naglasio da će Evropski parlament podržati tzv "meku granicu", a ne fizičku, na Irskom ostrvu kako bi se održali pozitivni efekti sporazuma postignutog nakon godina civilnog rata.

Predsednik Evropskog parlamenta je najavio da će Parlament podržati mogućnost produžetka tranziciong peroda na tri godine, kao i da se zalaže za sporazum o budućim odnosima između EU i Velike Britanije koji će se zasnivati na četiri stuba: trgovniskim odosima, unutrašnjoj i spoljnoj bezbednosti i sektorskoj saradnji.

"Još ima vremena da se pokuša postići sporazum. Nadam se koracima unapred u narednih nekoliko nedelja", izjavio je Tajani.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.