Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Šveđani se spremaju za rat: Svi između 16 i 70 obavezni su doprinesu "totalnoj odbrani" u slučaju napada

U pamfletu dugačkom 20 strana stoje informacije o osiguravanju osnovnih potreba kao što su hrana, voda i toplota, šta koji signal upozorenja znači, gde mogu da nađu skloništa i kako mogu da doprinesu „totalnoj odbrani“ Švedske
Datum: 22/05/2018

Šveđani se spremaju za rat: Svi između 16 i 70 obavezni su doprinesu "totalnoj odbrani" u slučaju napada

Foto: Profimedia

Švedska vlada je počela da dostavlja pamflete pod naslovom „Ako stigne kriza ili rat“ u svako od 4.8 miliona domaćinstava.

U pamfletu dugačkom 20 strana stoje informacije o osiguravanju osnovnih potreba kao što su hrana, voda i toplota, šta koji signal upozorenja znači, gde mogu da nađu skloništa i kako mogu da doprinesu „totalnoj odbrani“ Švedske.

Pamflet takođe priprema populaciju za opasnosti poput sajber i terorističkih napada, klimatskih promena i sadrži upustva za prepoznavanje lažnih vesti.

U Švedskoj se trenutno vodi debata o bezbednosti i mogućem pridruživanju NATO paktu čiji je povod ruska aneksija Krima i nedavni ulasci ruskih aviona i podmornica u švedski vazdušni prostor i teritorijalne vode, prenosi Gardijan.

U pamfletu stoji da su, u slučaju oružanog sukoba, “svi obavezni da doprinesu i svi su potrebni” za Švedsku “totalnu odbranu”: svi između 16 i 70 godina “mogu biti pozvani da pomognu u slučaju pretnje ratom ili rata”.

Ako dođe do napada, u pamfletu piše: “Nikada se nećemo predati. Sve informacije koje sugerišu da otpor prestaje su netačne.”


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.