Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Šta za Srbiju znači skretanje Austrije udesno i koalicija Sebastijana Kurca i FPO

Portal "Politiko" je već postavio pitanje da li će posle Viktora Orbana u Mađarskoj, inadžijskog konzervatizma PiS u Poljskoj i "nadiruće pretnje" AfD u Nemačkoj, Evropa dobiti još jedan izvor pritiska
Datum: 16/10/2017

Šta za Srbiju znači skretanje Austrije udesno i koalicija Sebastijana Kurca i FPO

Foto: Profimedia

Pobeda Sebastijana Kurca i OVP na izborima najavljuje skretanje udesno zvanične Austrije, a mnogi kao njegove prve partnere vide kontroverznu partiju FPO.

U pitanju je desničarska, evroskeptična Slobodarska partija čiji je lider Hajnc-Kristijan Štrahe poznat po čvrstoj retorici i populističkim izjavama.

Kurc je neuporedivo blaži u javnim nastupima, ali je do munjevitog proboja i do pobede na izborima stigao zahvaljujući jasnom porukom da je vreme za promene i novu politiku prema migrantima.

Iako je preko komesara Johanesa Hana, bivšeg člana OVP, odmah stigla poruka od EU da Austrija neće "fundamentalno ići udesno", jer je čak i FPO svesna da "većina Austrijanaca podržava članstvo u Uniji", Brisel ima razlog za strepnju.

Portal "Politiko" je već postavio pitanje da li će posle Viktora Orbana u Mađarskoj, inadžijskog konzervatizma PiS u Poljskoj i "nadiruće pretnje" AfD u Nemačkoj, Evropa dobiti još jedan izvor pritiska na evropski odnos prema granicama, izbeglicama i migracijama, ali i samoj sebi.

Razvoj situacije u susedskoj zemlji će se pažljivo pratiti i u Srbiji, kako zbog samog Sebastijana Kurca, na čijim se odličnim odnosima sa liderom SNS i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem insistira u ovdašnjoj javnosti, tako i zbog kontroverznog Štrahea.

Lider "slobodara" je u kampanji izneo niz zapaljivih stavova, a u prošlosti je često govorio o Srbima, Srbiji i Kosovu.

Štrahe svakako ima "matematičkih" razloga za tako nešto, jer godinama računa na glasove mnogobrojnih doseljenika iz Srbije, ali osim populizma, u njegovim izjavama se naziru stavovi koji bi mogli da oblikuju politiku Austrije ukoliko FPO zaista dobije neku polugu moći.

 

Neki od njegovih stavova su:

* Veruje da su Srbi "osnažili FPO": "Izvrsno su se integrisali u Austriji, "Oni su privrženi novoj domovini. To su veoma radni i vredni ljudi. Verujem da mnogi koji imaju austrijski pasoš podržavaju FPO"

* Zalaže se za uspostavljanje armije EU: "Evropi je potrebna vojska sa nuklearnim naoružanjem", "Evropa bi trebalo da bude nezavisna od NATO"

* Smatra da je Evropa je više od EU i njenih institucija: "Imamo odgovornsot za ovaj divni, hrišćanski kontinent. "Mi smo srcu Evrope. Posvećeni smo evropskom mirovnom projektu, ali imamo kritički stav prema evropskim institucijama"

* Traži reformu EU: "Evropi je neophodan sveobuhvatni proces demokratizacije", "Neophodan je povratak nadležnosti od strane Brisela nacionalnim parlamentima i potrebno je ukidanje Šengena sve dok vlada haos na granicama", "Reforma EU, ako je ne bude, onda da istupimo"

* Ne želi "radikalno islamisitička paralelna društva": "Želimo da granice budu zaštićene i kontrolisane, želimo da se spreči ilegalna migracija", "Migranti iz hrišćanskih država nemaju problema sa integracijom", "Moramo i možemo očekivati da svi koji žele da dođu u Evropu poštuju našu tradiciju, veru, običaje i kulturu. To mora da važi za sve Evropljane, a ko neće da prihvati naša pravila igre nema šta da traži na ovom kontinentu"

* Smatra da Srbi u Republici Srpskoj imaju pravo na samoopredeljenje: " "Tužna je činjenica da se predstavnici međunarodne zajednice i dalje prioritetno bave disciplinovanjem Srba u RS. Vreme je da se njima omogući da sami odlučuju"

* Otvoreno kritikuje bombardovanje SRJ 1999. godine i protivi se nezavisnosti Kosova: "Protiv smo nepravde, zato smo bili protiv tog bombardovanja. Iz istog razloga se protivimo proglašenju nezavisnosti, koje je protivno međunarodnom pravu i Rezoluciji UN 1244", "Srbi na severu Kosova bi trebalo da dobiju svoju autonomiju",

* O Krimu, Kataloniji...: “Međunarodno pravo mora da važi podjednako za sve. Ali, da postoje različiti aršini vidi se i na primeru Krima, gde ishod tamošnjeg referenduma do danas nije međunarodno prihvaćen. Postavlja se onda pitanje - kako može uopšte da funkcioniše pravo na samoopredeljenje, ako se građanima ne dozvoli da se izjasne, i ti rezultati ne prihvataju. Da li to znači da sve zavisi samo od dobre volje moćnih”

* Srbija u EU do 2020. godine, o Rusiji i NATO: "Važno je da se EU prema Srbiji ponaša s poštovanjem. Srbija je veoma bitan faktor kada je reč o održivom razvoju regiona", "Poštovati njenu vojnu neutralnost i istorijske veze sa Rusijom", "Imajte poštovanja prema Beogradu, bez upiranja prstom ili gledanja sa neke visine"


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.