Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

Šta je radio Ričard Brenson u Saudijskoj Arabiji

Proteklog meseca, princ Muhamed sastao se sa 3.500 inostranih ulagača, bankara i korporativnih predstavnika na luksuznoj konferenciji u Rijadu kako bi ih ubedio da investiraju u Saudijsku Arabiju
Pišu: Kejt Keli i Ben Hubard, The New York Times International Report
Datum: 18/11/2017

Šta je radio Ričard Brenson u Saudijskoj Arabiji

Foto: Profimedia

Tokom nedavnog boravka u Saudijskoj Arabiji, Ričarda Brensona, britanskog preduzetnika i osnivača "Virgin Group", toliko je opčinilo plavetnilo vode niz obalu Crvenog mora da se presvukao u kupaći kostim još pre nego što je helikopter sleteo.

Brenson je jedan od najznačajnijih inostranih poslovnih partnera saudijske vlade u započinjanju tri megaprojekta koji za cilj imaju diverzifikaciju saudijske ekonomije koja se trenutno potpuno zasniva na nafti.

Ovi projekti zapanjujuće su ambiciozni. Jedan se zasniva na konceptu održive energije i uključuje robote. Drugi je izgradnja zabavnog parka u blizini prestonice, Rijada. Brenson je, pored pomenuta dva, angažovan i kao konsultant na izgradnji ekoturističkog kompleksa na ostrvima u Crvenom moru.

Saudijska Arabija je apsolutistička monarhija, kroz istoriju poznata po nafti i hiperkonzervativnoj verziji islama, koja podrazumeva da žene u javnosti budu potpuno pokrivene i imaju daleko manje prava od muškaraca. To što kraljevina polaže mnogo na solarnu energiju, visoku tehnologiju i zabavu predstavlja znak odlučnosti vladajućih da se zemlja modernizuje.

Međutim, ostaje pitanje koliko su istinski sposobni da izvedu tako kompleksne planove koji počivaju na međunarodnim interesima i novcu. Investitori bi mogli da spreče ulaganje osnovnog kapitala u neretko netransparentan sistem u vreme velikih ekonomskih i društvenih promena, koje, između ostalog, podrazumevaju i pravo žena da voze.

"Velike investitore zainteresovala su dešavanja u Saudijskoj Arabiji, ali još nisu uvereni da žele da ulože novac", kaže Džejms M. Dorsi sa Škole međunarodnih studija Radžaratman u Singapuru. "Ovde ima mnogo potencijala. Koliko je on stvaran, tek ćemo videti."

Projekti su zamisao 32-godišnjeg princa Muhameda bin Salmana, koji teži konsolidaciji moći i obuzdavanju religijskog establišmenta, što je i pokazao kada je 4. novembra naredio hapšenje nekolicine aktuelnih i bivših ministara zbog optužbi za korupciju. Predložio je reforme koje bi trebalo da dovedu do diverzifikacije ekonomije i otvaranja saudijskog društva.

Proteklog meseca, princ Muhamed sastao se sa 3.500 inostranih ulagača, bankara i korporativnih predstavnika na luksuznoj konferenciji u Rijadu kako bi ih ubedio da investiraju u Saudijsku Arabiju.

Javni investicioni fond ove zemlje proteklih godina uložio je desetine milijardi dolara u različite poduhvate sa kompanijama "SoftBank", "Blackstone" i ruskim vladinim fondom, kao i sa "Uberom".

"Ovo je mesto za sanjare koji žele da stvore nešto novo u svetu", rekao je princ dok je predstavljao projekat NEOM.

Jedan od ciljeva najpre je podsticati Saudijce da više novca troše u zemlji, tako da on ostaje u okvirima lokalne ekonomije i otvaranja radnih mesta. Ali razvoj će podrazumevati ogromne troškove za vladu i mnogo gradnje, a nijedno od ta dva ne ide u prilog sticanju prihoda mimo nafte, niti obezbeđivanju posla za mlade Saudijce koji to željno iščekuju.

Saudijska Arabija uspela je da kreira posebne zone za tešku industriju. Ali ostatak planova, poput mreže "ekonomskih gradova" i finansijskog distrikta u Rijadu, daleko je od ostvarenja.

Neki kažu da je razlika ovog puta u tome što princ Muhamed, koji je državnu moć centralizovao, insistira na njima.

"Mislim da se stvari ne odvijaju kako bi trebalo", kaže Stiven Švarcman, dugogodišnji posetilac Saudijske Arabije i izvršni direktor kompanije "Blackstone". "U pitanju su nuspojave suštinskih promena pravca u kojem ova zemlja želi da ide."

NEOM će biti izgrađen na neplodnom tlu niz zaliv Akaba, i predstavljaće raj za "white collar" poslove u biotehnologiji, alternativnoj energiji i digitalnim uslugama. Da bi se obezbedili neophodan kapital i radna snaga, NEOM će biti izuzet od saudijske regulative.

U neko doba, ekonomske poslove preuzeće roboti, kažu iz vlade. Kako bi signalizirala novi pravac u kojem se kreće, država je nedavno dodelila državljanstvo robotu po imenu Sofija.

Ukoliko je NEOM zamišljen kao Silicijumska dolina na Srednjem istoku, Kvidija, grad zabave, mogao bi biti saudijski Diznilend. Na konferenciji su predstavljene simulacije automobilskih trka i vožnje na rolerkosterima.

Brenson se kupao u blizini važnog mesta na Crvenom moru na kojem se nalaze luksuzni hoteli i odvija se ekoturizam. On, koji živi na Karibima, istakao je da je oduševljen životinjskim svetom koji je tamo zatekao.

"Jedna od prednosti koje Saudijci imaju, a nisu otvoreni po tom pitanju, jeste da su sačuvali ova mesta", dodao je. "Želim da učestvujem u savetovanju kako razviti sve to tako da i za 50 godina ljudi mogu da dođu i vide sve ovo."


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.