Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Srbija u EU do 2025? Nisu svi u EU oduševljeni tom idejom...

Srbija bi do 2023 trebalo da zatvori sva poglavlja. Da li je to moguće sa obzirom da je do sada otvorila 12 od 35?
Datum: 31/12/2017

Srbija u EU do 2025? Nisu svi u EU oduševljeni tom idejom...

Profimedia

Srbija će u prvoj polovini 2018. moći da otvori najmanje četiri poglavlja u pregovorima sa EU, dok za ostala čeka "zeleno svetlo" od Evropske komisije, izjavila je šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU Tanja Miščević i najavila da će se u Briselu uskoro naći poglavlje koje se odnosi na statistiku.

Na konstataciju da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Juner rekao da bi Srbija do 2025. godine mogla da postane članica EU, što prema upućenima znači da bi do 2023. morala da zatvori sva poglavlja, te pitana da li je to moguće sa obzirom da je Srbija do sada otvorila 12 od 35 poglavlja, Miščević ocenjuje da je proračun tačan.

"S tim što je Junker dao to kao okvir. Moramo biti vrlo pažljivi, jer države članice nisu baš suviše oduševljene tom godinom. Mi guramo da imamo godinu jer moramo imati nekakav vremenski okvir da bismo mogli da se organizujemo za to, da bismo znali šta zaista i praktično možemo uraditi naredne godine, i u godinama iza", rekla je Miščević za RTS.

Ona je naglasila da je to tehnički moguće, napominjući da Srbija završava još jedno poglavlje koje će se "vrlo brzo naći u Briselu".

"To je poglavlje koje se odnosi na statistiku, tako da ćemo već u prvoj polovini godine moći otvoriti najmanje četiri, a za sva ostala čekamo zelena svetla od Komisije", rekla je Miščević.

Miščević, ipak, nije "previše zadovoljna" brojem otvorenih poglavlja u 2017. godini jer, kako je objasnila, postoje još tri koja "stoje u Briselu" i koja su mogla biti predmet razgovora država članica.

Kako je precizirala, reč je o segmentima koji se, pre svega, odnose na reformu pravosuđa.

"Tu dolazimo do izmene rešenja koja nudi Ustav Republike Srbije iz 2006. godine, kojima se garantuje nezavisnost nosilaca pravosudne funkcije. Radi se na izmeni Ustava, na pravljanju predloga ustavnih amandmana, koji će već tokom januara biti predstavljeni građanskom društvu, civilnom društvu u Srbij", inajavila je Miščević.

 

 Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.