Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Srbija otvara još dva poglavlja, Nemci stopirali treće

Poglavlje 6 pokriva oblast prava privrednih društava, a poglavlje 30 ekonomske odnose sa inostranstvom
Datum: 06/12/2017

Srbija otvara još dva poglavlja, Nemci stopirali treće

Foto: Profimedia

Srbija će u ponedeljak 11. decembra u Briselu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU. Konačnu odluku da se otvore poglavlja 6 i 30 doneli su danas ambasadori zemalja članica EU.

Na sastanku stalnih predstavnika zemalja članica EU (COREPER) na ambasadorskom nivou bez rasprave je potvrđena saglasnost svih 28 država Unije da Srbija u ponedeljak na Međuvladinoj konferenciji otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Radi se o poglavlju 6, koje pokriva oblast prava privrednih društava i poglavlje 30, koje govori o ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Iako je i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama do poslednjeg trenutka bilo predmet razmatranja među državama članicama, Tanjug saznaje da pet članica Unije nije dalo ”zeleno svetlo” za njegovo otvaranje.

Prema diplomatskim izvorima agencije u Briselu, među članicama koje ovoga puta nisu odobrile otvaranje ovog poglavlja nalaze se i Nemačka i Francuska.

Diplomatski izvori dodaju da te zemlje nisu zadovoljne napretkom koji je Srbija ostvarila u oblasti vladavine prava, odnosno u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Izveštaj o napretku u poglavljima 23 i 24 zemljama članicama prošlog meseca podnela je Evropska komisija. Na osnovu toga, ali i na osnovu izveštaja Evropske službe za spoljne poslove o napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, zemlje članice EU donele su političku odluku da Srbija do kraja 2017. godine otvori još dva, umesto tri nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

U Briselu ponavljaju da je napredak u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava u zemlji i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine uslov za dalji napredak Srbije u celokupnim pristupnim pregovorima.

Do ovoga trenutka Srbija je u pregovorima o članstvu sa EU otvorila 10 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatovorena.

Ukupan broj poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU je 35.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.