Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Društvo

Saslušani studenti FDU zbog "Protesta protiv diktature"

Ispred Prekršajnog suda u znak podržke studentima okupilo se više od 100 građana, među kojima su bili i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac i predsednik Nove stranke Zoran Živković, lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, Biljana Srbljanović, Nikola Đuričko, Ivan Medenica
Datum: 17/10/2017

Saslušani studenti FDU zbog "Protesta protiv diktature"

Foto: Screenshot

Više od 100 građana okupilo se ispred zgrade Prekršajnog suda u Beogradu u znak podrške studenatima FDU kojima se sudi zbog neprijavljenog skupa 21. aprila, a studenti protiv kojih je MUP Srbije podneo prekršajnu prijavu "zbog organizovanja neprijavljenog skupa" su dali izjave u Prekršajnom sudu.

 Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je prekršajnu prijavu protiv Pavla Terzića i Gavrila Vučetića jer su "organizovali" skup koji nije bio prijavljen policiji. Studenti FDU Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić su izjavili da nisu i da ne znaju ko su organizatori protesta "Protiv diktature" i izrazili nadu da će biti doneta oslobađajuća presuda. Posle davanja izjava u Prekršajnom sudu, Vučetić je novinarima preneo da je pred sudijom rekao istinu, odnosno da je na protestima bio kako bi se borio za pravdu.

On je kazao da veruje u sud i u institucije države da će uraditi pravu stvar i pokazati se kao nezavisni u postupku koji se vodi protiv njih.

"Rekli smo zašto smo šetali. Ja sam šetao protiv bezumlja koje se u Srbiji propagira putem raznih režimskih medija. Hteo sam da ustanem protiv toga i kažem da nisam deo tih ljudi, štaviše da sam protiv njih", rekao je Vučetić.

On je kazao da mu sve izgleda kao pokušaj zastrašivanja jer su izabrana dva studenta kako bi se toj ciljnoj grupi reklo da ne sme da protestuje i iskazuje različita mišljenja.

Terzić je rekao da su studenti šetali kako bi ukazali na kriminalnu situaciju u kojoj se nalazi kultura u Srbiji i kako bi bar malo osvestili ljude.

"Nismo organizatori protesta i ne znamo ko je. To smo rekli. Mi smo samo dva mlada momka sa srcem i stavom koji su to hteli da to pokažu", rekao je Terzić.

On je dodao da bi svaka presuda koja ne bi bila oslobađajuća predstavljala veliki poraz za Srbiju jer bi se time pokazalo da se ljudi nepravdeno osuđuju.

Pravna zastupnica studenata Kristina Todorovića iz Jukoma rekla je da su okrivljeni saslušani, da su njihove izjave bile saglasne i logične i da sudija treba da odluči o daljim koracima.

Kristina Todorović je navela da je suština optužnice da su studenti označeni kao organizatori skupa koji nije bio prijavljen u skladu sa Zakonom.

Ona je kazala da su predložili da se saslušaju policajci koji su predali prekršajne prijave protiv studenata i priližili izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića iz jednog dnevnog lista u kojoj je on naveo imena osoba koja smatra organizatorima protesta.

U obraćanju medijima nakon saslušanja, advokatica studenata je rekla da je odbrana tražila dodatno saslušavanje svedoka, i to učesnika protesta, kao i policajaca koji su podneli prijavu.

Sud ima rok od dva meseca da odluči da li će nastavi sa saslušavanjem svedoka koje je predložila odbrana ili će doneti oslobađajuću presudu u postupku, navela je advokatica.

Ispred Prekršajnog suda u znak podržke studentima okupilo se više od 100 građana, među kojima su bili i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac i predsednik Nove stranke Zoran Živković, lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, Biljana Srbljanović, Nikola Đuričko, Ivan Medenica.

Na današnji skup podrške studentima, uz porodicu i prijatelje, došli su i profesori s Fakulteta dramskih umetnosti koji su u saopštenju, ranije, istakli da je moralna obaveza fakulteta da zaštiti svoje studente od pokušaja političkih i svih drugih pritisaka i da ih podrži u slobodnom iskazivanju mišljenja. Studente su podržali i predstavnici Inicijative "Ne davimo Beograd".

Ministar unutašnjih poslova Nebojša Stefanović ranije je rekao da su se dvojica studenata protiv kojih su podnete prekršajne prijave sami legitimisali kao organizatori skupa "Protiv diktature". Policija je utvrdila da su oni organizatori skupa na osnovu toga što su, kako stoji u izveštaju, "vodili" skandidaranje ispred redakcije Informera, "izdvojili su se na čelu kolone kao organizatori", a kasnije ispred Skupštine pozvali okupljene da prihvate poziv lidera Nove stranke Zorana Živkovića da posmatraju sednicu parlamenta sa balkona.

Protesti "Protiv diktature" počeli su 3. aprila, dan posle održavanja predsedničkih izbora u Srbiji.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.